Širom Srpske dočekan najveći hrišćanski praznik, Vaskrsenje Hristovo (VIDEO)

RTRS
Širom Srpske dočekan najveći hrišćanski praznik, Vaskrsenje Hristovo (VIDEO)

Liturgijsko praznovanje Vaskrsenja Hristovog započeto je u ponoć. U hramu Svetog Save Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Porfirije, dok je u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja Vaskršnju liturgiju služio episkop banjalučki Jefrem.

U svim parohijskim i manastirskim hramovima pročitana je poslanica patrijarha srpskog. Praznovanje Vaskrsa nastavlja se u porodičnim domovima i po tradiciji trajaće tri dana.

Vaskršnje jutrenje i Liturgiju u beogradskom hramu Svetog Save služio je patrijarh srpski gospodin Porfirije sa sveštenstvom.

Srpska pravoslavna crkva, Njegova svetost patrijarh srpski Porifirije i episkopi podigli su glas u Vaskršnjoj poslanici protiv nastojanja da srpski narod, žrtva višestrukih genocida, bude proglašen za počinioca genocida.

SPC sa žaljenjem podsjeća sve na činjenicu da je današnji svijet zaboravio genocid nad srpskim narodom u 20. vijeku, kao i u vijekovima koji su mu prethodili, te da je svako drugo brdo na mjestima gdje žive Srbi svojevrsna Golgota.

Čestitajući praznik Vaskrsenja okupljenim vjernicima u banjalučkom hramu Hrista Spasitelja, episkop Jefrem poručio je da mir, radost i smisao života, naročito u ovim nemirnim vremenima, potražimo u Vaskrslom Hristu, jer kako reče vladika "svjetski podmetači ratnih požara" ne miruju.

Širom Hercegovine danas praznično i svečano. U Hramovima su služene liturgije uz prisustvo velikog broja vjernika, a nakon toga slavi se u krugu porodice i prijatelja.

Praznik nad praznicima, najradosniji i najvažniji u hrišćanskoj godini Trebinjci proslavljaju u skladu sa tradicijom i običajima. Porodica na okupu, prijatelji, svečarska trpeza i nezostavna šarena vaskršnja jaja.

Svetu arhijerejsku litrgiju u hramu Preobraženja gospodnjeg služio je episkop Dimitrije, koji je istakao da je najvažnije da se Vaskrs dočeka čistog srca, sa ljubavlju prema bližnjima i bogu.

Litrgije su služene i u drugim hramovima u Hercgovini , a prvi put i u Sabornoj crkvi u Mostaru, od 1992. ge godine od rušenja ove svetinje čija obnova još nije u potpunosti završena.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je Vaskršnju liturgiju u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Pravoslavni vjernici u radosti su dočekali Vaskrs uz poruku da je važno na ovaj sveti dan sabrati se u crkvi, poslati poruke ljubavi i pravih porodičnih vrijednosti.

Vaskrs se svečano obilježava i u Semberiji. Episkop zvorničko tuzlanski Fotije vaskršnju liturgiju služio je u Sabornom hramu u Bijeljini.

- To je praznik života, istine, praznik dobrote, a u sebi sadrži svu našu vjeru i svo naše učenje -  rekao je vladika Fotije.

Okupljenim vjernicima poručio je da danas praznujemo najveći hrišćanski praznik, vaskrsenje Hristovo, praznik nad praznicima, pobjedu nad pobjedama, praznik koji u sebi sakuplja sve druge praznike.

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, u svim hramovima na području Prijedora služene su ponoćne i jutarnje liturgije. U porti crkve Svete Trojice, održana je i tradicionalna tucijada za najmlađe.

Vaskršnjom liturgujom i čitanjem poslanice u svim pravoslavnim hramovima na području Doboja počelo je obilježavanje Vaskrsa. Crkve u Doboju bile su pretijesne da prime veliki broj vjernika koji je nakon posta pristupio pričešću.

U svim pravoslavnim hramovima na području distrikta Brčko služena je vaskršnja liturgija. Veliki broj vjernika u crkvi svete Petke u Grčici nakon višenedjeljnog posta pričestio se i proslavu najvećeg hrišćanskog praznika nastavio u krugu porodice sa nešto bogatijom trpezom i vaskršnjim jajima.

Vaskrs je vrhunac hrišćanske Crkvene godine, Praznik nad praznicima, jer se na ovaj veliki dan ispunilo očekivanje i želja svih pravednika i proroka, od Adama do Svetog Jovana.

Prema vijekovnoj tradiciji, praznovanje Vaskrsa traje tri dana, tokom kojih se okuplja porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana