Opoziciju ne zanima sastanak o izborima

Marijana Miljić Bjelovuk
Opoziciju ne zanima sastanak o izborima

BANjALUKA - Lideri opozicionih stranaka u Republici Srpskoj neće se pojaviti na sastanku u ponedjeljak koji su vladajuće partije najavile sa ciljem zauzimanja jasnog stava o lokalnim izborima, jer navode da je to samo “još jedna predstava sa ispraznim scenarijem”.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da vladajuća koalicija nije donijela odluku o izlasku na lokalne izbore u BiH ni po jednom zakonu i da čekaju stav opozicije.

- Odlučili smo da u ponedjeljak, 20. maja, u Narodnu skupštinu RS pozovem sve predstavnike političkih partija da razgovaramo o ovom pitanju. Vidjećemo možemo li se usaglasiti -  kazao je tada Stevandić.

Lider najveće opozicione stranke u Srpskoj, SDS-a, Milan Miličević navodi da neće ići na sastanak na koji poziva vlast.

- Nećemo da učestvujemo u toj predstavi za javnost koja je popraćena ispraznim scenarijem. Jako su providni. SNSD je već odlučio da ide na izbore po nametnutom zakonu na osnovu kojeg je Centralna izborna komisija (CIK) raspisala izbore - kazao je “Glasu” Miličević.

SNSD pokušava, navodi on, da se sada opere preko leđa opozicije o pitanju usvajanja Izbornog zakona RS.

- Odbijanje opozicije biće im opravdanje pred javnosti da oni navodno moraju da spasavaju Republiku Srpsku jer smo mi navodno sklopili već neki sporazum sa Bošnjacima da podijelimo opštine i gradove u Srpskoj. To je besmislica. Nema razgovora sa neozbiljnim sagovornicima koji ne drže do riječi niti odluka republičkog parlamenta, ali ni samog Izbornog zakona RS koji svjesno razvlače - poručio je Miličević.

Dokaz za to, naglaša Miličević, je i što stranke u vlasti već uveliko prikupljaju potpise širom Republike Srpske za učešće na izborima.

- Drugi dokaz je i što su pozvali svoje članove opštinskih i gradskih izbornih komisija da podnesu ostavke, a niko to nije uradio - zaključio je Miličević.

Istog stava su i u PDP-u, a generalni sekretar te stranke Nenad Vuković potvrdio je da se neće pojaviti na najavljenom sastanku.

- Za objašnjavanje svega nije potrebno navoditi ni poseban razlog. Javnost je sasvim dovoljno upoznata. Ovaj put je kristalno jasno da je cijela priča o Izbornom zakonu RS bila obična prevara. To je još jedno poniženje Narodne skupštine, ali i potcjenjivanje inteligencije birača - kazao je “Glasu” Vuković koji očekuje da ovaj put, čak i oni koji prosječno prate politiku, jasno izvuku zaključak da se vladajuća koalicija poigrava sa parlamentom.

- Ne vidimo nijedan razlog da opozicija pomogne vlastima da izađu iz ove situacije na neki način politički neoštećeni. Dužni smo da ukažemo da su oni ti koji su proizveli ovu situaciju ne dozvoljavajući već duži niz godina usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH - poručio je Vuković i dodao da oni koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem doprinijeli da Srpska  bude u trenutnoj situaciji danas treba da “gutaju i žabe  i krokodile”.

Lider liste Za pravdu i red  Nebojša Vukanović poručio je da će bojkotovati sastanak.

- Prije bih skočio u jamu i uhvatio se za živu struju na dalekovodu - poručio je Vukanović.

Isti poruku poslala je i  predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić koja je navela da će vladajuća koalicija izaći na izbore po pravilima CIK-a.

Rok

CIK je 8. maja donio odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH prema kojoj će izbori biti održati u nedjelju, 6. oktobra. Tada je CIK usvojio i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti prema kojem se do 24. maja političke stranke i nezavisni kandidati podnose prijave za ovjeru učešća na izborima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana