Nuždić: Dokazan kontinuitet zločina nad Srbima, posebno u Podrinju

SRNA
Nuždić: Dokazan kontinuitet zločina nad Srbima, posebno u Podrinju

BANjALUKA - Jedni od najtežih zločina nad Srbima počinjeni su 1993. godine čime je nastavljen kontinuitet ubijanja srpskog stanovništva posebno u Kravici, Skelanima, Čajniču i Kazanima, što je dokumentovano u drugom tomu Atlasa zločina nad Srbima tokom proteklog rata, čija je promocija zakazana za 20. maj u Banjaluci.

"Istraživali smo i ubistva srpskih porodica Vuković, Jovanović, Novaković... Time smo dokazali kontinuitet najstrašnijih zločina na Srbima, ubistva i zatiranje cijelih porodica, što je bio slučaj i u Drugom svjetskom ratu", rekao je Srni vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.

Posebno je značajno, dodao je, što je dokazan kontinuitet zločina nad Srbima u Podrinju, koji su počinile srebreničke muslimanske snage.

On je naveo da je i u ovom Atlasu akcenat stavljen na žrtve i da se sva monstruoznost zločina nad Srbima vidi u tome što su zatirane čitave porodice, pa ovaj dokument služi i kao argument prilikom iznošenja dokaza i činjenica šta se zapravo dešavalo u Podrinju od 1992. do 1995. godine.

Prema njegovim riječima, ovo je trajni dokument o stradanju Srba koji je sačinjen uz poštovanje svih naučnih postulata, što je bio slučaj i prilikom izrade prvog dijela knjige, kada je Atlasom obuhvaćeno stradanje Srba tokom 1992. godine, a tada se već moglo spoznati šta se sprema Srbima na ovim prostorima.

"Nažalost, ovih dana smo svjedoci da se ponovo nipodaštavaju srpske žrtve i da se o njima ne govori, osim u Republici Srpskoj i Srbiji. Ipak, imamo i prijateljske zemlje kao što su Kina, Rusija i Mađarska, koje pronose istinu da su i Srbi bili žrtve u Podrinju, a ne samo Bošnjaci", istakao je Nuždić.

Rad će, kaže Nuždić, nastaviti i nakon što bude objavljen Atlas koji se odnosi na 1994. i 1995. godinu dobiće se najpotpuniji prikaz stradanja Srba tokom posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nuždić je sve zainteresovane za navedenu tematiku pozvao na promociju knjige "Atlas zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata 1993. godine", koja će se održati u ponedjeljak, 20. maja u Banjaluci.

Početak promocije zakazan je za 12.00 časova u Kulturnom centru "Banski dvor".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana