Dodik: Konaković može da govori u svoje i u ime svoje partije, ali ne i u ime BiH!

GS
Foto: Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković može da govori u svoje i u ime svoje partije, dijelom i svog naroda, ali ne i u ime BiH, te ocijenio da će Bošnjaci time sigurno sahraniti BiH.

Dodik je naveo da je Konaković pričom da će nešto prekinuti "pobrkao lončiće", te dodao da se to njega ne tiče i da se lažno predstavlja.

"Ako žele da ovdje nešto funkcioniše onda to moraju da vrate na odlučivanje u organe na nivou BiH", rekao je Dodik novinarima u Doboju.

On smatra da je Bošnjacima bila nepotrebna rezolucija o Srebrenici, nanošenje etikete cijelom srpskom narodu, navodeći da je u pitanju priča pisana od nekih drugih, kao što je Njemačka koja je počinila niz genocida.

"Sjetila se da svjetski dan za obilježavanje genocida bude 11. juli iz čisto podmuklih razloga jer onda ne možete da donesete neki drugi datum da se obilježava na svjetskom nivou", rekao je Dodik.

Ako misle da će neko zaboraviti, Dodik je istakao da se to neće desiti, da Srbi potenciraju činjenicu da je urađeno mimo organa BiH, da je Zlatko Lagumdžija počinio krivično djelo, a da to čine i svi oni koji ga podržavaju

"Oni misle da je dovoljno da imaju iza sebe Njemačku, Ameriku i da mogu da rade šta hoće, vidjećete da to nije dobro", naglasio je Dodik.

On je ukazao da Mađarska ovu rezoluciju doživljava kao razlog da bi moglo doći do unutrašnjih tenzija, što smatra da je istina.

"Mislim da će ovo usložniti situaciju u BiH, učiniti je gotovo politički nemogućom za funkcionisanje", rekao je Dodik, a prenosi Srna.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković uputio je u otvorenom pismu evropskom komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varheljiju kritike navodeći da je "očekivao odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav" po pitanju rezolucije o Srebrenici, prenosi Atv.

U pismu Konaković nije naveo razlog odluke da Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara neće nastaviti primjenu Akcionog plana o prenosu znanja o procesu pristupanja EU između ovog ministarstva i Ministarstva inostranih poslova i trgovine Mađarske, koji je podrazumijevao obuku diplomata iz BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana