Додик: Конаковић може да говори у своје и у име своје партије, али не и у име БиХ!

GS
Foto: Srna

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић може да говори у своје и у име своје партије, дијелом и свог народа, али не и у име БиХ, те оцијенио да ће Бошњаци тиме сигурно сахранити БиХ.

Додик је навео да је Конаковић причом да ће нешто прекинути "побркао лончиће", те додао да се то њега не тиче и да се лажно представља.

"Ако желе да овдје нешто функционише онда то морају да врате на одлучивање у органе на нивоу БиХ", рекао је Додик новинарима у Добоју.

Он сматра да је Бошњацима била непотребна резолуција о Сребреници, наношење етикете цијелом српском народу, наводећи да је у питању прича писана од неких других, као што је Њемачка која је починила низ геноцида.

"Сјетила се да свјетски дан за обиљежавање геноцида буде 11. јули из чисто подмуклих разлога јер онда не можете да донесете неки други датум да се обиљежава на свјетском нивоу", рекао је Додик.

Ако мисле да ће неко заборавити, Додик је истакао да се то неће десити, да Срби потенцирају чињеницу да је урађено мимо органа БиХ, да је Златко Лагумџија починио кривично дјело, а да то чине и сви они који га подржавају

"Они мисле да је довољно да имају иза себе Њемачку, Америку и да могу да раде шта хоће, видјећете да то није добро", нагласио је Додик.

Он је указао да Мађарска ову резолуцију доживљава као разлог да би могло доћи до унутрашњих тензија, што сматра да је истина.

"Мислим да ће ово усложнити ситуацију у БиХ, учинити је готово политички немогућом за функционисање", рекао је Додик, а преноси Срна.

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић упутио је у отвореном писму европском комесару за проширење и сусједство Оливеру Вархељију критике наводећи да је "очекивао одговорнији, озбиљнији, хуманији став" по питању резолуције о Сребреници, преноси Атв.

У писму Конаковић није навео разлог одлуке да Министарство иностраних послова у Савјету министара неће наставити примјену Акционог плана о преносу знања о процесу приступања ЕУ између овог министарства и Министарства иностраних послова и трговине Мађарске, који је подразумијевао обуку дипломата из БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана