Каран: Безбједност повратника била и остала предмет посебне пажње

Срна
Каран: Безбједност повратника била и остала предмет посебне пажње

БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је Срни поводом догађаја који је 2. маја евидентиран у Гацку, гдје је оштећен прозор на повратничкој кући, да припадници МУП-а Српске у складу са својим надлежностима предузимају све потребне мјере и радње у циљу његовог расвјетљавања.

-Наш задатак је да стање безбједности на подручју Републике Српске буде повољно јер је МУП гарант безбједности свим грађанима Републике Српске, без обзира којем народу припадају - нагласио је Каран.

Он је истакао да је безбједност повратника предмет посебне пажње полиције, а већина напада на повратнике на подручју Републике Српске је расвијетљена.

-Наглашавам да се у малом броју случајева радило о изазивању мржње, односно вјерски мотивисаним нападима, попут исписивања увредљивих графита на објекту Мјесне заједнице Козарац - нагласио је Каран.

Према његовим ријечима, већина ових напада је учињена из користољубља, што показује и случај извршења кривичног дјела разбојништво које је почињено над једном повратничком породицом у марту прошле године у вишеградском селу Омерагићи.

-Такође и у случају из Зворника, који се догодио у септембру прошле године, када су два лица нападала једног Бошњака, за које се накадно испоставило да је до истог дошло због „нетрпељивости“ у саобраћају. Након расвјетљавања паљевине путничког аутомобила у кругу џамије у Теслићу, када је као извршилац идентификовано лице бошњачке националности, пошто се утврдило да се не ради о вјерски мотивисаном нападу, већина федералних медија ово није ни пренијела -  истакао је Каран.

Каран је рекао да је срамно што представници међународне заједнице и институција из Сарајева износе своје оцјене и закључке, те прејудицирају мотиве и исходе истраге случаја у Гацку.

-То говори о обичном политикантству и још једном покушају дестабилизације БиХ - нагласио је Каран.

Подсјетуи је све „душебрижнике“ како су сличне изјаве давали и 2008. године, када је уочи Бајрама изгорјела џамија у Гацку, за коју је накнадно утврђено да је пожар изазвала гријалица која је ту ноћ остала упаљена, а не Србин како су тада тврдили.

Он је истакао да се овакви напади злоупотребљавају у политичке сврхе, што не користи никоме, ни оштећенима нити полицијским агенцијама које раде на откривању.

-Позивамо све да се укључе у конструктиван дијалог којим ће допринијети статусу свих грађана, па и повратничке популације о којима наводно воде бригу - рекао је Каран.

Он је поводом постојања информација о наводном сутрашњем окупљању у Поточарима напоменуо да се сви морају придржавати законских прописа, а они који то не буду чинили ће бити санкционисани.

-Припадници Министарства унутрашњих послова ће предузети све мјере и радње у циљу очувања безбједности свих њених грађана - поручио је Каран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана