Додик: Холокауст је најстрашнија мрља на лицу Европе

Срна
Додик: Холокауст је најстрашнија мрља на лицу Европе

БАЊАЛУКА - Холокауст је најстрашнија мрља на лицу Европе и мора се заувијек памтити с поштовањем, а осујетити сваки покушај поновног буђења злих сила, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик у писмима израелском предсједнику и премијеру Исаку Херцогу и Бењамину Нетањахуу.

У писму израелском руководству поводом обиљежавања Дана сјећања на Холокауст, који ће се обиљежити сутра у знак сјећања на шест милиона Јевреја које су убили нацистичка Њемачка и њени сарадници, као и за јеврејски отпор у том периоду, Додик је изразио искрено и најдубље саучешће, поштовање и саосјећање.

"Невине жртве Холокауста, али и хероји Израела, никада не смију бити заборављени", истакао је Додик.

Он је навео да је, када је имао прилику да посјети Планину сећања и Меморијални центар мученика и хероја Холокауста, осјетио свету енергију која прожима свакога без обзира на поријекло, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

"Бити у близини мјеста неизмјерне туге, вјечног вапаја, бола који сеже до небеса, захтијева снагу и посебан пијетет према милионима невиних људи, жена и дјеце. На површину исплива милион питања зашто и свако је без одговора. Посјетио сам и Аушвиц", додао је Додик.

Додик је поручио да се мора осујетити сваки покушај поновног буђења злих сила, било гдје и према било коме, додајући да ће само тако сјећање на Холокауст бити потпуно, а борба против зла смислен и племенит циљ.

"Нажалост, ми видимо одразе својих патњи кроз патње Вашег народа, у многим аспектима и на много нивоа. У физичким и емоционалним страдањима праћеним геноцидом над скоро два милиона Срба у 20. вијеку и скоро 30.000 у грађанском рату у БиХ од 1992. до 1995. године. Широм Западног Балкана заједно смо страдали, у концентрационим логорима, у нашим домовима, на улицама градова у којима смо заједно живјели и радили", навео је Додик.

Додик је овом приликом позвао Херцога и Нетањахуа да присуствују комеморацији која ће се одржати 12. маја у Доњој Градини.

"Тог дана, Република Српска ће на комеморацији одати почаст душама заједничког страдања и погубљења 700.000 Срба, али и Јевреја и Рома у концентрационом логору Јасеновац", наведено је у писмима предсједника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана