Вјештачка интелигенција "цунами" који ће погодити радну снагу

СРНА
Вјештачка интелигенција "цунами" који ће погодити радну снагу

ПАРИЗ - Шеф Међународног монетарног фонда /ММФ/ Кристалина Георгијева изјавила је да ће око 40 одсто радних мјеста широм свијета бити погођено вјештачком интелигенцијом.

Георгијева је недавно у Цириху описала утицај вјештачке интелигенције као "цунами" који ће погодити радну снагу.

Она је оцијенила да ће вјештачка интелигенција вјероватно утицати на 60 одсто радних мјеста у развијеним економијама и 40 одсто радних мјеста на глобалном нивоу. Уједно је упозорила да има мало времена да се људи припреме за то.

Оснивач и директор компаније "АИ 2030" Нект Сјаочен Џанг изјавио је да појава колаборативне интелигенције између људи и машина ствара нову парадигму у којој људи заправо нису једини основни извор силе на радном мјесту.

Према Џангу, тренутно на тржишту рада људи и даље играју фундаменталну улогу, а машине тек требају да их замијене, при чему је фокус сада више на сарадњи човјека и машине.

Иако присуство вјештачке интелигенције на радном мјесту није нова појава, истраживања потврђују њен потенцијални утицај на тржиште рада, посебно током фазе запошљавања.

Заједнички извештај "Линкедина" и "Мајкрософта" показује да 66 одсто послодаваца не би размотрило запошљавање кандидата који не знају да користе алате вјештачке интелигенције.

Људи узимају ствари у своје руке тако што уче да користе алате засноване на вјештачкој интелигенцији и уграђују их у своје професионалне задатке, а 75 одсто радника признаје да користи вјештачку интелигенцију на радном мјесту, додаје се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана