У Српској преполовљена штета од привредног криминала

Маријана Миљић Бјеловук
У Српској преполовљена штета од привредног криминала

БАЊАЛУКА - Материјална штета причињена привредним криминалом у Републици Српској лани је износила 14,67 милиона марака, што је скоро дупло мање у односу на годину раније.

Ти подаци наведени су у извјештају Министарства унутрашњих послова (МУП) РС за прошлу годину који ће разматрати посланици Народне скупштине на сједници која је заказана за 22. мај.

- У области сузбијања привредног криминалитета откривена су 534 кривична дјела, што је 12,2 одсто више у односу на годину раније, када је евидентирано 476 ових кривичних дјела - наведено је у извјештају МУП-а.

У истом документу стоји да је тужилаштвима поднесено 335 извјештаја о почињеним кривичним дјелима привредног криминала, што је за 16,7 одсто више, те да су пријављена 454 лица или 11,3 одсто више у односу на годину раније.

Материјална штета причињена привредним криминалом у 2023. години мања је за 13,8 милиона марака у односу на годину раније, док је стечена противправна имовинска корист у 2023. износила 27,8 милиона и мања за око 6,1 милион КМ у односу на претходни период.

У истом документу МУП је издвојио и неколико предмета привредног криминала у којима је поступао у 2023. години.

- Поднесен је извјештај против директорице предузећа “Шпиц петрол” из Пала и то због основа сумње да је злоупотребама у поступку јавних набавки и фалсификовањем службене исправе сачинила лажна пореска увјерења и закључила уговоре са више шумских газдинстава о извођењу радова у шумарству. Прибављена противправна имовинска корист у овом предмету процијењена је на 1,8 милиона КМ - наводи МУП.

Наводе и да је поднесен извјештај против одговорног лица у предузећу “Мост” из Бијељине и то због постојања основа сумње да је злоупотребама у поступку јавне набавке, а у вези са поплочавањем градског трга у Бијељини, прибављена противправна имовинска корист од 338.000 марака.

Економисти, с друге стране, наводе да ови подаци не представљају реалну слику када је ријеч о криминалу у привреди Српске.

- Када би подаци полиције одсликавали реално стање, ми бисмо били поштенији од Швајцараца, односно наша привреда би била уређенија. Према тим подацима криминал се односи на свега један промил привреде. То нема ни у Ватикану. Највећи дио привредног криминала остаје некажњен - казао је “Гласу” декан Економског факултета у Источном Сарајеву Марко Ђого.

Такође, наводи и да је у области привредног криминала потребно повући јасну црту између свјесног и несвјесног кршења закона.

- Некада и држава својим мјерама доведе привреду у позицију да мора да на неки начин заобилази постојеће норме јер надлежни нису све најбоље уредили - поручио је Ђого и додао да привредни криминал није могуће у потпуности искоријенити, али га је могуће свести на разумну мјеру.

Финансијске истраге

Када је ријеч о финансијским истрагама, МУП је 2023. поступао у 157 предмета и захтјева, од којих је 29 финансијских истрага, што је за 11,5 одсто више него годину раније. 

- Остали предмети односе се на финансијске или кривичне провјере, као и провјере по захтјевима Интерпола, СИПА и других - стоји у извјештају МУП-а у којем је наведено и да су извршили финансијске провјере 175 лица.

МУП је предложио и одређивање привремене мјере одузимања покретне  и непокретне имовине вриједне 5,55 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана