U Srpskoj prepolovljena šteta od privrednog kriminala

Marijana Miljić Bjelovuk
U Srpskoj prepolovljena šteta od privrednog kriminala

BANjALUKA - Materijalna šteta pričinjena privrednim kriminalom u Republici Srpskoj lani je iznosila 14,67 miliona maraka, što je skoro duplo manje u odnosu na godinu ranije.

Ti podaci navedeni su u izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS za prošlu godinu koji će razmatrati poslanici Narodne skupštine na sjednici koja je zakazana za 22. maj.

- U oblasti suzbijanja privrednog kriminaliteta otkrivena su 534 krivična djela, što je 12,2 odsto više u odnosu na godinu ranije, kada je evidentirano 476 ovih krivičnih djela - navedeno je u izvještaju MUP-a.

U istom dokumentu stoji da je tužilaštvima podneseno 335 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima privrednog kriminala, što je za 16,7 odsto više, te da su prijavljena 454 lica ili 11,3 odsto više u odnosu na godinu ranije.

Materijalna šteta pričinjena privrednim kriminalom u 2023. godini manja je za 13,8 miliona maraka u odnosu na godinu ranije, dok je stečena protivpravna imovinska korist u 2023. iznosila 27,8 miliona i manja za oko 6,1 milion KM u odnosu na prethodni period.

U istom dokumentu MUP je izdvojio i nekoliko predmeta privrednog kriminala u kojima je postupao u 2023. godini.

- Podnesen je izvještaj protiv direktorice preduzeća “Špic petrol” iz Pala i to zbog osnova sumnje da je zloupotrebama u postupku javnih nabavki i falsifikovanjem službene isprave sačinila lažna poreska uvjerenja i zaključila ugovore sa više šumskih gazdinstava o izvođenju radova u šumarstvu. Pribavljena protivpravna imovinska korist u ovom predmetu procijenjena je na 1,8 miliona KM - navodi MUP.

Navode i da je podnesen izvještaj protiv odgovornog lica u preduzeću “Most” iz Bijeljine i to zbog postojanja osnova sumnje da je zloupotrebama u postupku javne nabavke, a u vezi sa popločavanjem gradskog trga u Bijeljini, pribavljena protivpravna imovinska korist od 338.000 maraka.

Ekonomisti, s druge strane, navode da ovi podaci ne predstavljaju realnu sliku kada je riječ o kriminalu u privredi Srpske.

- Kada bi podaci policije odslikavali realno stanje, mi bismo bili pošteniji od Švajcaraca, odnosno naša privreda bi bila uređenija. Prema tim podacima kriminal se odnosi na svega jedan promil privrede. To nema ni u Vatikanu. Najveći dio privrednog kriminala ostaje nekažnjen - kazao je “Glasu” dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo.

Takođe, navodi i da je u oblasti privrednog kriminala potrebno povući jasnu crtu između svjesnog i nesvjesnog kršenja zakona.

- Nekada i država svojim mjerama dovede privredu u poziciju da mora da na neki način zaobilazi postojeće norme jer nadležni nisu sve najbolje uredili - poručio je Đogo i dodao da privredni kriminal nije moguće u potpunosti iskorijeniti, ali ga je moguće svesti na razumnu mjeru.

Finansijske istrage

Kada je riječ o finansijskim istragama, MUP je 2023. postupao u 157 predmeta i zahtjeva, od kojih je 29 finansijskih istraga, što je za 11,5 odsto više nego godinu ranije. 

- Ostali predmeti odnose se na finansijske ili krivične provjere, kao i provjere po zahtjevima Interpola, SIPA i drugih - stoji u izvještaju MUP-a u kojem je navedeno i da su izvršili finansijske provjere 175 lica.

MUP je predložio i određivanje privremene mjere oduzimanja pokretne  i nepokretne imovine vrijedne 5,55 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana