Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца

Независне новине
Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца

БАЊАЛУКА – Представници послодаваца тражили су да се на наредној сједници Економско-социјалног савјета Републике Српске расправља о позитивним и негативним ефектима повећања минималне плате.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић наредну сједницу Економско-социјалног савјета РС заказао је за 29. мај, с почетком у 13 часова.

На овој сједници ће се, поред ефеката повећања минималне плате, расправљати и о иницијативи за доношење интерног правног акта у циљу креирања математичког оквира за утврђивање висине износа најниже плате у Републици Српској на годишњем нивоу, што је приједлог Уније послодаваца Републике Српске.

Разматраће се и Приједлог плана и програма рада Економско-социјалног савјета Републике Српске за 2024. годину са приједлогом одлуке.

Иначе, у раду Економско-социјалног савјета Републике Српске учествују представници послодаваца, Савеза синдиката Републике Српске и Владе РС.

Потпредсједник Уније послодаваца Републике Српске и члан Економско-социјалног савјета РС Дејан Мијић рекао је за "Независне новине" да треба да се добро изанализирају позитивни и негативни ефекти повећања минималне плате, те предложе мјере за отклањање проблема и унапређења положаја радника, али и привредних субјеката.

"Сједница ће бити проширена гостима из Уније послодаваца, Привредне коморе и Синдиката, а надамо се и озбиљној делегацији из Владе. Очекујемо присуство сва три министра који су чланови: министра финансија, министра рада те привреде, како бисмо разговором дошли до најбољег рјешења", нагласио је Мијић.

Он је додао да у тачки доношења "акта" о израчунавању и одређивању минималне плате желимо да се донесе документ којим ће се регулисати ово на основу унапријед одређених параметара који утичу на плату.

"То би био посао Економско-социјалног савјета, односно да се на основу тог документа и параметара који су прописани, а који би дали државни органи који су за то задужени, као што су Завод за статистику, Пореска управа и Завод за запошљавање те нека друга тијела која воде статистику о економским кретањима у РС. На основу тога би се дошло до тачног показатеља и да се зна да ли треба да порасте или евентуално да се смањи минимална плата. Наш став је да минимална плата не треба да буде показатељ нечијег рада, она је само неки заштитни фактор и тако треба да се примјењује. Такође, циљ је да се то примјењује од септембра за наредну годину, како би се компаније могле припремити за то и организовати свој рад", објаснио је Мијић.

Подсјећамо, Влада Републике Српске је крајем прошле године донијела одлуку да од 1. јануара 2024. године повећа минималну плату са 700 на 900 КМ.

Они су одлуку донијели након што се синдикат и послодавци нису успјели договорити о износу минималне плате.

Иначе, већ неколико година се представници пословне заједнице и синдиката не могу договорити о износу минималца.

Егић је тада рекао да је најнижа плата утврђена на основу привредних кретања и других важних параметара.

"Пословна заједница је предлагала износ од 750 до 770 КМ, док је синдикат тражио да минимална плата буде онолика колико је то Милорад Додик, предсједник Републике Српске, предложио, односно 1.050 КМ. Пошто се нису успјели договорити, Влада је донијела ову одлуку", рекао је тада Егић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана