ЦИК саопштио гдје ће бити уведене нове технологије за локалне изборе

ГС
ЦИК саопштио гдје ће бити уведене нове технологије за локалне изборе

САРАЈЕВО – Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ усвојила је на данашњој сједници одлуку о примјени пилот пројекта за локалне изборе у БиХ, који су заказани за 6. октобар ове године, а она подразумијева увођење скенера и нових техологија на поједина бирачка мјеста, у циљу транспарентности изборног процеса и спрјечавања изборне крађе.

Према тој одлуци, пилот пројекат, провешће се на 165 бирачких мјеста у 10 основних изборних јединица, а локалне заједнице које су изабране за примјену нових технологија у изборном процесу су: Стари Град Сарајево, Тешањ, Добој, Бијељина, Требиње, Градишка, Горажде, Љубушки, Сански Мост и Зворник.

Образлажући ову одлуку, из Централне изборне комисије БиХ, подсјетили су да ће се на дан избора провести три главна пилот пројекта.

"Први се односи на аутентификацију бирача и трансмисија резултата - провјера идентитета бирача помоћу биометријских података и онлине пренос резултата избора. Под два, то су оптички скенери и аутоматско пребројавање гласачких листића - кориштење технологије за брзо и прецизно бројање гласова. Под три - биометријска идентификација и аутентификација бирача - додатна сигурносна мјера која укључује биометријске податке бирача", појаснили су из ЦИК-а БиХ, а преносе Независне новине.

Реализација ових пројеката, подсјећамо, подржана је од стране Делегације Европске уније, која је осигурала потребну опрему и софтверска рјешења, а техничке измјене Изборног закона БиХ, које су управо односе на увођење скенера и нових технологија, наметнуо је Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, јер није именован од стране Савјета безбједности УН-а.

Поред ове теме, из ЦИК БиХ подсјетили су и да је остало још седам дана за политичке странке и независне кандидате да поднесу пријаве за учешће на локалним изборима.

"Рок за подношење пријава за овјеру учешћа истиче 25. маја у 16 часова", напомињу из ЦИК-а.

Од тренутка када су расписани избори у БиХ, 290 политичких странака и независних кандидата досад је предало захтјеве за отварање корисничког налога за приступ онлине порталу е-избори.

"Ради се 113 политичких странака, 163 независна кандидата, 12 независних кандидата припадника националних мањина, два удружења грађана - кандидовање независног кандидата  припадника националних мањина", наводе из ЦИК-а БиХ.

Кажу да су до данашњег дана три независна кандидата у потпуности завршила процес подношења пријаве, односно да су осим електронског слања пријаве извршили и обавезу достављања оригиналне докуменатације у сједиште ЦИК-а БиХ.

"ЦИК БиХ неће објављивати преглед политичких странака и независних кандидата који су поднијели захтјев за отварање корисничког рачуна или пријаву прије истека рока за подношење пријава за овјеру учешћа на Локалним изборима 2024. године", додали су.

Подсјећају да се пријава за овјеру политичког субјекта и пријаве кандидата и кандидатских листи, подносе искључиво електронски, путем онлине портала ЦИК БиХ "е-избори", али и да то не ослобађа политичке субјекте да оригиналне документе доставе лично у сједиште ЦИК-а прије истека рока за подношење пријава.

"Пријава за овјеру политичке странке или независног кандидата, поред осталог, мора да садржи и број рачуна политичке странке, односно независног кандидата за финансирање изборне кампање, као и извјештај о промету посебног рачуна за финансирање трошкова изборне кампање, у складу са чланом 15.1д став (1) Изборног закона БиХ (изводи банке са рачуна или аналитичка картица банке)", навели су из Комисије.

Ова ставка је посебно важна због Српске демократске странке (СДС), која се пријавила на изборе, али којој је банковни рачун угашен због америчких санкција, пишу Независне новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана