Будимир: Стратешки односи Српске и Русије све бољи

СРНА
Будимир: Стратешки односи Српске и Русије све бољи

БАЊАЛУКА- Министар за научнотехношки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир истакао је данас да су стратешки односи Српске и Русије сваким даном све бољи, а то потврђује и Међународни фестивал "Дани Русије у Републици Српској", који се од данас до понедјељка, 20. маја, одржава у Бањалуци.

"Овај фестивал потврђује да је Русија присутна овдје у области науке, културе, да размјењујемо мишљења, покушавамо да и путем ове конференције разумијемо савремене трендове, свијет и динамику свијета који настаје око нас. То раде српски и руски стручњаци заједно", рекао је Будимир новинарима пред почетак манифестације.

Он је нагласио да је оваквих манифестација у посљедње вријеме јако пуно, те да је то само наставак сарадње која се претаче у директне споразуме.

"Руси све више схватају да су Република Српска и српски народ у овом тренутку једини партнер у Европи за руски свијет", нагласио је Будимир.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов истакао је да је Међународни фестивал "Дани Русије у Републици Српској" још једна потврда блиских односа између Русије и Српске, посебно у ово турбулентно вријеме када се заједно боре за стварање мултиполарног свијета.

"Заједно се боримо за одбрану међународног права, наших традиционалних вриједности и овај скуп ће бити још једна прилика да подијелимо искуства да још ефективније радимо у овом правцу", рекао је Калабухов.

Андреј Малов доцент на Факултету за свјетску политику на московском универзитету Ломоносов истакао је два значајна аспекта ове манифестације, од којих се први тиче компликоване ситуције у вези са европском безбједности, као и безбједност у другим регијама.

"Други аспект има за циљ да заједно размотримо проблеме, да се размијене мишљења и да се разговара о овим питањима", рекао је Малов.

Предсједник Књижевног удружења "Сусрет" из Требиња Милана Бабић навела је да је ово удружење један од организатора овог фестивала, чији је циљ да у данашње вријеме веома климавих односа Истока и Запада ово буде својеврстан мост, који ће понудити рјешења за будућа покољења.

Она је навела да ће првог дана фестивала бити ријечи о сукобима на Блиском истоку и у Европи, затим о српско-руским односима у промјењивим геополитичким околностима, а биће представљен и Фонд Горчаков.

"У току фестовала имамо и представљање руских факултета, гостују бројни стручњаци. За трећи дан је планиран округли сто на којем ће бити ријечи о мултинационалним односима у Русији", навела је Бабићева.

Први дан фестивала одржава се у хотелу "Босна", док ће сутра дешавања бити уприличена на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана