Опозицију не занима састанак о изборима

Маријана Миљић Бјеловук
Опозицију не занима састанак о изборима

БАЊАЛУКА - Лидери опозиционих странака у Републици Српској неће се појавити на састанку у понедјељак који су владајуће партије најавиле са циљем заузимања јасног става о локалним изборима, јер наводе да је то само “још једна представа са испразним сценаријем”.

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је да владајућа коалиција није донијела одлуку о изласку на локалне изборе у БиХ ни по једном закону и да чекају став опозиције.

- Одлучили смо да у понедјељак, 20. маја, у Народну скупштину РС позовем све представнике политичких партија да разговарамо о овом питању. Видјећемо можемо ли се усагласити -  казао је тада Стевандић.

Лидер највеће опозиционе странке у Српској, СДС-а, Милан Миличевић наводи да неће ићи на састанак на који позива власт.

- Нећемо да учествујемо у тој представи за јавност која је попраћена испразним сценаријем. Јако су провидни. СНСД је већ одлучио да иде на изборе по наметнутом закону на основу којег је Централна изборна комисија (ЦИК) расписала изборе - казао је “Гласу” Миличевић.

СНСД покушава, наводи он, да се сада опере преко леђа опозиције о питању усвајања Изборног закона РС.

- Одбијање опозиције биће им оправдање пред јавности да они наводно морају да спасавају Републику Српску јер смо ми наводно склопили већ неки споразум са Бошњацима да подијелимо општине и градове у Српској. То је бесмислица. Нема разговора са неозбиљним саговорницима који не држе до ријечи нити одлука републичког парламента, али ни самог Изборног закона РС који свјесно развлаче - поручио је Миличевић.

Доказ за то, наглаша Миличевић, је и што странке у власти већ увелико прикупљају потписе широм Републике Српске за учешће на изборима.

- Други доказ је и што су позвали своје чланове општинских и градских изборних комисија да поднесу оставке, а нико то није урадио - закључио је Миличевић.

Истог става су и у ПДП-у, а генерални секретар те странке Ненад Вуковић потврдио је да се неће појавити на најављеном састанку.

- За објашњавање свега није потребно наводити ни посебан разлог. Јавност је сасвим довољно упозната. Овај пут је кристално јасно да је цијела прича о Изборном закону РС била обична превара. То је још једно понижење Народне скупштине, али и потцјењивање интелигенције бирача - казао је “Гласу” Вуковић који очекује да овај пут, чак и они који просјечно прате политику, јасно извуку закључак да се владајућа коалиција поиграва са парламентом.

- Не видимо ниједан разлог да опозиција помогне властима да изађу из ове ситуације на неки начин политички неоштећени. Дужни смо да укажемо да су они ти који су произвели ову ситуацију не дозвољавајући већ дужи низ година усвајање измјена Изборног закона БиХ - поручио је Вуковић и додао да они који су својим чињењем или нечињењем допринијели да Српска  буде у тренутној ситуацији данас треба да “гутају и жабе  и крокодиле”.

Лидер листе За правду и ред  Небојша Вукановић поручио је да ће бојкотовати састанак.

- Прије бих скочио у јаму и ухватио се за живу струју на далеководу - поручио је Вукановић.

Исти поруку послала је и  предсједница Народног фронта Јелена Тривић која је навела да ће владајућа коалиција изаћи на изборе по правилима ЦИК-а.

Рок

ЦИК је 8. маја донио одлуку о расписивању локалних избора у БиХ према којој ће избори бити одржати у недјељу, 6. октобра. Тада је ЦИК усвојио и упутство о роковима и редослиједу изборних активности према којем се до 24. маја политичке странке и независни кандидати подносе пријаве за овјеру учешћа на изборима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана