Кошарац: Закон о гасу БиХ неће бити усвојен

СРНА
Кошарац: Закон о гасу БиХ неће бити усвојен

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац истакао је да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи на најгрубљи начин крши Дејтонски споразум и Устав БиХ, те себи свакодневно даје за право да се мијеша у унутрашње ствари у БиХ.

Кошарац је истакао да нема намјеру да о унутрашњим питањима полемише са Марфијем, поручивши да закона о гасу на нивоу БиХ неће бити усвојен, јер би то значило антиуставно и антидејтонско дјеловање.

"То што је у својој глави умислио да је неки ауторитет...то је проблем у његовој глави, којим се ја нећу бавити. Нисам стручњак за то. Ако му је толико стало до политичке утакмице, нека оснује странку и нека нам изађе на црту", написао је Кошарац на друштвеној мрежи "Инстаграм".

Кошарац је истакао да је енергетика у примарној уставној надлежности Републике Српске и Федерације БиХ /ФиХ/, а да заједнички ниво има координирајућу улогу.

"С тим у вези, закон о гасу на нивоу БиХ неће бити усвојен, јер је ово питање у примарној уставној надлежности ентитета. Додатно, овај закон не постоји у Програму рада Савјета министара, за који су гласали како министри из Српске, тако и министри из ФБиХ", додао је Кошарац.

Он је констатовао да би усвајање закона о гасу на нивоу БиХ значило антиуставно и антидејтонско дјеловање, на шта неће, као ни други представници Српске на заједничком нивоу, дати сагласност.

"Моја политика је заштита уставног капацитета и надлежности Српске, при чему не угрожавам ни ФБиХ ни заједнички ниво. А шта о свему томе мисли амбасадор Марфи, промотор антиуставног дјеловања и урушавања дејтонске структуре БиХ...Да останем пристојан - нити ми је важно, нити ме занима", закључио је Кошарац.

Марфи је на Енергетском самиту у Неуму критиковао рад Кошарца и Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, наводећи да је БиХ "једина земља у Европи без законодавства о природном гасу на државном нивоу и регулаторног надзора".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана