Додик: Дешава се озбиљан ударац на српски народ

ГС
Додик: Дешава се озбиљан ударац на српски народ

БАЊАЛУКА – Усвајањем резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, биће потписана смртна пресуда Босни и Херцеговини као некој могућој заједници, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик за РТРС.

- Ми у суштини не требамо ништа да чинимо, до одбране функционалне надлежности. Дакле, ми не припремамо никакав рат, али схватамо да има појединаца који не размишљају тако - истиче Додик.

Истакао је да се „дешава озбиљан ударац на српски народ, који ми морамо да дочекамо, ако се усвоји та резолуција, ми морамо да направимо нашу националну стратегију изласка из тог“.

-То подразумијева заједничко дјеловање Срба из Српске, Србије, али и било гдје се налазили. Прилагодићемо се новим околностима, јер мислимо да након тог не видимо начин грађења заједничког живота са Бошњацима - наводи Додик за РТРС.

Додаје, да је БиХ у претходном рату, била "ишарана", али да сада јасно постоји ентитеска линија, која је одбрањена у претходним окупљањима.

- Имамо довољно снаге да задржимо наш субјективитет, па чак и самосталност. Оно што ми радимо у политичком смислу, је осудна борба за оно што имамо, за наша права, која су сва нападнута. Наша политика је одговорна, национална и државна политика за Српску. Наша политика није босанско-херцеговачка политика, ми нисмо босанско-херцеговачке патриоте. Ја сам на примјер српски патриота - наводи Додик.

Он је за АТВ рекао „да још нисмо сигурни да ли ће резолуција о Сребреници проћи а истиче да ће, уколико прође, ситуација бити потпуно нејасна“.

- Ако имате већи број земаља које су против и уздржане у Генералној скупштини од оних који ће гласати ЗА то онда није вјеродостојна прича - рекао је предсједник Републике Српске.

Коментаришући чињеницу да су Бошњаци већ израчунали да ће резолуција проћи, Додик каже да они од почетка тако наступају.

-Они нас оптужују за рушење Дејтонског мировног споразума а њихов муслимански амбасадор, мимо Дејтона и Устава, покрене ту иницијативу мимо БиХ. То није рушење Устава и Дејтона, само оно што уради Република Српска и Милорад Додик је априори рушење Дејтона, то је по њиховом тумачењу. На крају крајева, муслиманска страна никада није ни пристала да се Дејтонски споразум усвоји у Парламенту а сада га тако брани. Они га бране да би га срушили а не да би га одржали - то је кључно питање готово свих односа све ово вријеме. Зато су имали концепт европски пут у којем су мислили да ће добити далеко више централизације а сада се види да то баш не може тако - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана