SNSD i SP prave savez da ne rasipaju glasove

Vedrana Kulaga
SNSD i SP prave savez da ne rasipaju glasove

Banjaluka - SNSD i SP najvjerovatnije će na opšte izbore u oktobru izaći sa zajedničkom listom za Parlament BiH, saznaje "Glas Srpske" u vladajućoj koaliciji u Srpskoj.

Dvije stranke su na prošlim opštim izborima imale samostalne liste za taj nivo vlasti, ali su socijalisti ostali bez poslanika u Sarajevu jer su samo u jednoj od tri izborne jedinice prešli izborni prag. Kako se ta situacija ne bi ponovila, SNSD i SP su blizu odluke da promijene taktiku.

- SP je za Parlament BiH imao 18.729 glasova, ali nije uspio da osvoji nijedan mandat, što znači da je ogroman broj glasova bačen i to se ne smije ponoviti. To je i osnovni motiv zbog kojeg će SNSD i SP najvjerovatnije nastupiti sa zajedničkom listom - kaže sagovornik "Glasa Srpske".

Predsjednik SP-a Petar Đokić kaže da stranački organi nisu razmatrali ovo pitanje, niti je o tome bilo zvaničnih razgovora sa koalicionim partnerom, ali potvrđuje da se pominje ta opcija.

- Ta se mogućnost pominje u određenim kontaktima, ali je nismo još razmatrali. SP će nastupiti samostalno na izborima, a tek ćemo razgovarati o tome kako ćemo koaliciono sarađivati. Odluka je na stranačkim organima - rekao je Đokić.

Dodao je da su socijalisti daleko mobilniji i spremniji za predstojeću izbornu trku, nego što je bio slučaj na prethodnim izborima.

- Imamo spreman i program za oktobarske izbore i to je u osnovi program koji obezbjeđuje veći ekonomski rast i razvoj, nova radna mjesta i zdrave temelje za normalan i bezbjedan život građana - istakao je Đokić.

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković kaže da nije bilo zvaničnih razgovora o eventualnoj zajedničkoj listi SNSD-a i SP-a za Parlament BiH. On ističe da zajedničke liste nose i mnogo neizvjesnosti.

- SP je ozbiljna partija i mislim da oni mogu samostalno izaći na izbore za Parlament BiH, a svakako će biti u paketu podrške kandidatima koalicije za pojedinačne funkcije. Ne bih volio praviti problem ni njima, ni nama i da se na neki način preplićemo ko će na koju poziciju na listi. Socijalisti su pokazali da mogu preći cenzus, oni su parlamentarna stranka i nadam se da će tako i ostati - rekao je Višković.

DNS je na prošlim izborima osvojio jedan poslanički mandat u Parlamentu BiH, a procjena je da je to minimum koji mogu ponoviti i u oktobru, pa će ponovo samostalno u lov na glasove.

Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić kaže da je opredjeljenje stranke, kao i prethodnih godina, da na izbore idu sa samostalnim listama za sve nivoe vlasti.

- To se odnosi i na Narodnu skupštinu RS i na Parlament BiH - rekao je Rodić i dodao ne može ništa više da kaže jer će sve dalje biti predmet razgovora.

Opšti izbori biće održani u oktobru, a glasači u RS će birati srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednika RS i poslanike u Narodnoj skupštini RS i Parlamentu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana