Lavrov: Zapad želi da se pravoslavlju nanese nepopravljiva šteta

Srna
Lavrov: Zapad želi da se pravoslavlju nanese nepopravljiva šteta

MOSKVA- Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da i dalje traju nastojanja da se Srbi slome pa se zbog toga pokušava izglasati rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, kao i da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jedini koji se u BiH bori za dejtonske pricipe.

-Cilj da se slome Srbi još traje. Prije deset godina pokušali su da takvu rezoluciju donesu na Savjetu bezbjednosti UN. Mi smo uložili veto - rekao je Lavrov za ATV.

Lavrov je istakao da je nemoguće objasniti čime se rukovode Evropljani dok guraju tu ideju, osim jednim da su Srbi previše svojeglavi.

On je istakao da su Srbi previše samostalni u svom ponašanju, da se ne pokoravaju zahtjevima da se pridruže sankcijama protiv Rusije, neće da priznaju nezavisnost takozvanog Kosova, ne žele da samoproglašeno Kosovo bude član međunarodnih organizacija, a za Zapad je to sada faktički ultimatum Beogradu.

Lavrov je rekao da u BiH kao glavnog negativca prikazuju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji navodno ruši Dejton, iako je on jedini koji se sa svojim timom bori u BiH za dejtonske principe.

Šef ruske diplomatije podsjetio je da samoimenovani njemački visoki predstavnik, koji je nelegitiman jer ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti, pokušava da na sve načine da diskredituje Republiku Srpsku i zastupa stav o unitarizaciji BiH.

Pokušava, dodao je Lavrov, da igra sa nekim političkim snagama srednjobosanskih Hrvata, ali, ipak, i oni imaju svoje viđenje toga kako će braniti identitet i principe Dejtona o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda.

-Sve je to tužno. To rade ljudi koji s vremena na vrijeme optužuju nas i druge zemlje za kršenje Povelje UN, za kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti. A to što oni sada guraju u svojstvu dnevne agende za BiH jeste direktno potkopavanje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN - rekao je Lavrov.

Dodao je da možda baš zbog toga predstavnik SAD pri UN u Njujorku Tomas Grinfild poslije donošenja rezolucije o pozivu na prestanak vatre u Pojasu Gaze tokom mjeseca ramazana rekla da je rezolucija donesena, da SAD to nisu ometale, da su bile uzdržane, ali da svi znaju "da ova rezolucija nije obavezujuća".

-Uprkos tome što je u Povelji UN napisano da su sve rezolucije Savjeta bezbjednosti obavezujuće. Ali, vidite za SAD rezolucije o Palestini, Balkanu, ako zastupaju interese srpskog naroda, nisu obavezujuće. I to treba imati na umu -istakao je Lavrov.

Beogradu, napomenuo je Lavrov, iz Brisela govore da, ako hoće da postane član EU, treba da prizna samoproglašeno Kosovo i pridruži se sankcijama protiv Rusije, a da članstvo u EU automatski podrazumijeva borbu protiv Rusije.

On je naveo da to govore Srbima, a pritom u potpunosti ignorišu istoriju prijateljstva dva naroda, zajedničkih bitaka za slobodu, za nezavisnost, za pravoslavlje, za Slovene, jer ništa od toga Zapad ne interesuje.

 

-Čak bih rekao, interesuje ih, ali sa predznakom minusa i upravo zbog toga to treba uništiti -istakao je Lavrov.

Podsjetio je na sramnu odluku, odnosno glasanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da takozvano Kosovo bude primljeno u Savjet Evrope kao država, kao punopravan član.

-Svi znaju da je Kosovo teritorija potpunog bezakonja. Ali naše zapadne kolege se ne crvene, oni o tome govore tako kao da je to skoro svjetionik demokratije. Tamo nikada nije bilo nikakve demokratije, to je teritorija organizovanog kriminala, teritorija etničkog čišćenja u odnosu prema Srbima - rekao je Lavrov.

Ukazao je i na to da je očigledno da na takozvanom Kosovu iskorjenjuju pravoslavlje i da se Zapadu to sviđa.

-Zapad želi da se pravoslavlju nanese nepopravljiva šteta i da se pravoslavni svijet nađe pod rukovodstvom istanbulskog patrijarha koji se nalazi pod direktnom komandom Sjedinjenih Država. Oni ga finansiraju i on ispunjava sve njihove hirove. Ista je politika i prema Republici Srpskoj -ocijenio je Lavrov.

Kršenje povelje UN

Sergej Lavrov smatra da svi problemi savremenog društva proističu iz grubog kršenja povelje UN.

-Povelja UN u punom obimu je aktuelna ako se pošteno primjenjuje, te ukoliko se primjenjuju svi njeni principi u punom obimu uzimajući u obzir njihovu tijesnu međusobnu povezanost. Ako bi tako bilo, onda bi mnoge aktivnosti Zapada bile nelegitimne. Zapad se nikada nije vodio ključnim principom povelje da su UN zasnovane na suverenoj jednakopravnosti država -  rekao je Lavrov.

Istakao je da se ne može navesti bar jedan konflikt u kome je Zapad sa nekim razgovarao kao sa sebi jednakim.

-Zapad trenutno pokušava obrazovati neku antirusku i antikinesku koaliciju. Antiruska je hitan zadatak, a antikinesku će pokrenuti kao uvod onda kada Kina postane za njih glavna prijetnja, odnosno, kako kažu, glavni protivnik. Već su počeli uvoditi sankcije protiv Kine - rekao je Lavrov za Alternativnu televiziju.

On je istakao da Zapad sada, spominjući Ukrajinu, govori samo o teritorijalnom integritetu, podsjetivši da je tako bilo i 2014. godine kada su građani Krima na referendumu izabrali povratak u okvire Rusije.

-Odmah se moglo čuti da se mora poštovati teritorijalni integritet Ukrajine. Kada je 2008. godine, bez bilo kakvih vojnih dejstava, bez kriznih situacija, tokom perioda pregovora Beograda i Prištine, odjednom proglašena nezavisnost Kosova, Zapad je rekao da je to u potpunosti u skladu sa principom prava naroda na samoopredjeljenje - kaže Lavrov.

 

On tvrdi da su zvaničnici u Vašingtonu zatočeni vjekovnom hegemonijom Zapada na svjetskoj areni, da su zatočenici kolonijalnih i neokolonijalnih metoda. "Hoće da žive na račun drugih, kao i prije. Stvorili su sistem globalizacije, fiksirali su dolar kao glavnu svjetsku valutu", dodao je Lavrov.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Lavrov je rekao da je svima jasno da je demilitarizacija Ukrajine postala apsolutno neophodan korak, kada se pogleda ratnohuškačka klika koja vodi ovu zemlju.

Ocijenio je da niko sa Zapada nije spreman za ozbiljan razgovor, već pokušavaju da neistinama, ucjenom, lažima prvuku na svoja okupljanja što veći broj zemalja u razvoju, zemalja svjetskog juga.

-Neki učestvuju, a onda nama objašnjavaju da su učestvovali samo sa jednim ciljem da objasne besmisao sličnih događaja bez učešća Rusije, koji su zasnovani na ultimatumima. Neki su se jednostavno razočarali i prestali su da dolaze na takve događaje - rekao je Lavrov.

Kada je riječ o saradnji Rusije i Kine, Lavrov je ocijenio da nikada nisu bili toliko dobri i efikasni, te da odgovaraju principima međunarodnog prava, prije svega principima povelje UN.

-Tako nikada nije bilo u istoriji. To je, prije svega, zasluga predsjednika Vladimira Putina i Si Đinpinga. Stvorili smo kompleks odnosa u svim sferama - ekonomija, investicije, trgovina, nauka, visoka tehnologija, kosmos, atomska energija, kultura, sport i umjetnost - naveo je Lavrov.

On je napomenuo da nema nijedne sfere koja nije predmet najaktivnijeg djelovanja po liniji rusko-kineskog višestranog partnerstva i strateške saradnje, kako je to fiksirano zajedničkim dokumentima.

-Tamo je napisano da je odnos Kine i Rusije mnogo jači, snažniji, pouzdaniji, nego vojni blokovi prošlog vijeka -  zaključio je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana