Pomen nad masovnom grobnicom za 6.500 ubijenih Srba u logoru Zemun

SRNA
Pomen nad masovnom grobnicom za 6.500 ubijenih Srba u logoru Zemun

BEOGRAD - Na Zemunskom groblju danas je služen pomen kod spomenika nad masovnom grobnicom za 6.500 ubijenih Srba u logoru Zemun odnosno Sajmište u periodu od 1942. do 1944. godine.

Prema istraživanjima kroz koncentracioni logor Zemun, smješten od 1941. do 1944. godine na beogradskom sajmištu prošlo je oko 90.000 ljudi.

Od maja 1942. godine kada je preimenovan u Prihvatni logor Zemun ubijeno je više od 10.000 Srba. Najmanje 6.500 bile su žena i đeca sa Kozare, iz Dubice i drugih potkozarskih sela.

Poslije rata tijela su ekshumirana i bez identifikacije sahranjena u zajedničku grobnicu na jevrejskom dijelu groblja u Zemunu.

Pomen je bio u organizaciji udruženja "Jadovno 1941".

Takozvani Prihvatni logor Zemun se nalazio na teritoriji NDH-a, a prema nekim istraživanjima u njemu je ubijeno 11.000 ljudi. Prvobitne procjene Državne komisije po završetku rata govore o gotovo četiri puta više žrtava.

Vikar partrijarha srpskog episkop toplički Petar rekao je da je iz perspektive sadašnjosti to tragično, mučno, teško, neopisivo, pakleno, ali iz perspektive vaskrslog Hrista jedina istina ovoga svijeta jeste da će sve biti dobro i da će dobro i život pobijediti.

"Kada se sećamo ovih strašnih stradanja koje je zadesilo ove nevine žrtve mi znamo da smo pobedili", istakao je episkop Petar.

Predsjednik Skupštine gradske opštine Zemun Miroslav Gajić naglasio je ne smiju biti zaboravljene žrtve Prihvatnog logora Zemun.

On je najavio da će sa organizatorima ovog događaja razgovarati da novi spomenik nad masovnom grobnicom Srba bude veći, ponosniji kako bi se na tom mjestu u narednim godinama još više ljudi okupljalo.

Sa tim je saglasan i predsjednik beogradskog Udruženja "Jadovno 1941" Momčilo Mirić koji smatra da nad grobnicom mora da bude krst što sada nije slučaj.

Mirić je napomeo da do prije pet godina grobnica, gđe je sahranjeno 6.500 Srba ubijenih u Prihvatnom logoru Zemun, bila potpuno nepoznata javnosti.

Na spomeniku postavljenom 1951. godine na Zemunskom groblju stoji natpis "Žrtvama fašističkog terora od 1941. do 1944", ali se nigđe ne navodi da je to jedna od najvećih pojedinačnih grobnica srpskih žrtava na teritoriji NDH-a.

Do dokumentacije koja jasno pokazuje šta se nalazi ispod spomenika na Jevrejskom groblju u Zemunu, koja je decenijama skrivana od javnosti došao je publicista Nikola Milovančev, prenosi RTS.

U logor su tjerana đeca od godinu, tri, pet, ali i stariji. Nacistički diplomata Bencler naveo je u izvještaju Berlinu 30. avgusta 1942. da je u logoru Zemun više od 9.000 uhapšenih, od toga polovina su bila đeca i starci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana