Помен над масовном гробницом за 6.500 убијених Срба у логору Земун

СРНА
Помен над масовном гробницом за 6.500 убијених Срба у логору Земун

БЕОГРАД - На Земунском гробљу данас је служен помен код споменика над масовном гробницом за 6.500 убијених Срба у логору Земун односно Сајмиште у периоду од 1942. до 1944. године.

Према истраживањима кроз концентрациони логор Земун, смјештен од 1941. до 1944. године на београдском сајмишту прошло је око 90.000 људи.

Од маја 1942. године када је преименован у Прихватни логор Земун убијено је више од 10.000 Срба. Најмање 6.500 биле су жена и ђеца са Козаре, из Дубице и других поткозарских села.

Послије рата тијела су ексхумирана и без идентификације сахрањена у заједничку гробницу на јеврејском дијелу гробља у Земуну.

Помен је био у организацији удружења "Јадовно 1941".

Такозвани Прихватни логор Земун се налазио на територији НДХ-а, а према неким истраживањима у њему је убијено 11.000 људи. Првобитне процјене Државне комисије по завршетку рата говоре о готово четири пута више жртава.

Викар партријарха српског епископ топлички Петар рекао је да је из перспективе садашњости то трагично, мучно, тешко, неописиво, паклено, али из перспективе васкрслог Христа једина истина овога свијета јесте да ће све бити добро и да ће добро и живот побиједити.

"Када се сећамо ових страшних страдања које је задесило ове невине жртве ми знамо да смо победили", истакао је епископ Петар.

Предсједник Скупштине градске општине Земун Мирослав Гајић нагласио је не смију бити заборављене жртве Прихватног логора Земун.

Он је најавио да ће са организаторима овог догађаја разговарати да нови споменик над масовном гробницом Срба буде већи, поноснији како би се на том мјесту у наредним годинама још више људи окупљало.

Са тим је сагласан и предсједник београдског Удружења "Јадовно 1941" Момчило Мирић који сматра да над гробницом мора да буде крст што сада није случај.

Мирић је напомео да до прије пет година гробница, гђе је сахрањено 6.500 Срба убијених у Прихватном логору Земун, била потпуно непозната јавности.

На споменику постављеном 1951. године на Земунском гробљу стоји натпис "Жртвама фашистичког терора од 1941. до 1944", али се нигђе не наводи да је то једна од највећих појединачних гробница српских жртава на територији НДХ-а.

До документације која јасно показује шта се налази испод споменика на Јеврејском гробљу у Земуну, која је деценијама скривана од јавности дошао је публициста Никола Милованчев, преноси РТС.

У логор су тјерана ђеца од годину, три, пет, али и старији. Нацистички дипломата Бенцлер навео је у извјештају Берлину 30. августа 1942. да је у логору Земун више од 9.000 ухапшених, од тога половина су била ђеца и старци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана