Патрушев: Резолуција о Сребреници лицемерје и извртање чињеница

Танјуг
Патрушев: Резолуција о Сребреници лицемерје и извртање чињеница

САНКТ ПЕТЕРБУРГ - Учесници међународне сjеднице о безбjедности у Санкт Петербургу оценили су да резолуција о наводном геноциду у Сребреници, коју Њемачка промовише у УН, представлља лицемерје и извртање чињеница, рекао је данас секретар Савјета безбједности Русије Николај Патрушев.

"Резолуција је покушај да се изврши притисак на српски народ", оцијенио је Патрушев и нагласио да је невероватно што таква иницијатива долази од земље која је током Другог свјетског рата "истребила десетине милиона људи и која је починила небројене злочине против човечности који немају рок трајања".

Патрушев је након XИИ међународног састанка високих представника који се баве питањима безбејдности рекао да је у дебати било речи о покушају Њемачке да на Генералној скупштини УН "прогура" резолуцију о геноциду у Сребреници и навео да је такав "лицемерни корак Њемачке" изазвао огорчење и негодовање учесника скупа преноси Спутњик.

"Сасвим недавно смо се присећали бројних жртава варварског НАТО бомбардовања Југославије", рекао је Патрушев и додао да су се учесници конференције питали "какво морално право ти људи уопште имају да осуђују оне које су недавно немилосрдно уништавали".

Нагласио је да су партнери су истакли да такозвани докази о геноциду у Сребреници, које је представио Берлин, нису ништа друго него "извртање чињеница, гдје је све преокренуто".

"Циљ је да се изврши притисак на српски народ који води независну политику без обазирања на Вашингтон и Брисел“, оцијенио је он.

Истакао је да је "наше колективно сећање посебно важно данас, када су све приметнији покушаји да се оживи фашизам".

"У том контексту цијенимо то што је потврђена спремност да се наставе заједнички напори на очувању историјског сјећања, као и да се боримо против фалсификовања историје коју организује Запад", рекао је Патрушев након састанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана