Цвијановић: Страни интервенционизам вуче БиХ у амбис из којег ће се тешко извући

Срна
Цвијановић: Страни интервенционизам вуче БиХ у амбис из којег ће се тешко извући

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је данас да су интервенционизам и негативно уплитање страног фактора у унутрашње односе велика несрећа за БиХ и да је вуку у амбис из којег ће се тешко извући.

Цвијановићева је истакла да страни амбасадори у БиХ праве злу атмосферу и завађају људе умјесто да помажу.

"Ми и ако смо били у завади, постижемо договоре. А они упорно додају уље на ватру", рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је истакла да се на том плану посебно истиче амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи, који за све проблеме свијета криви предсједника Републике Српске Милорада Додика.

-То показује његов непрофесионалан и недипломатски приступ. И то је матрица коју смо виђали у свијету. Европска прича нас је мобилисала да радимо заједно и онда дође неко и све то поквари - указала је Цвијановићева.

Истакла је да страни фактор не може да се одрекне колонијалне управе у БиХ и понаша се непринципијелно, крши демократију и демократска права народа који бира своје представнике да га политички заступа.

Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а, навела је да је очигледно да Бошњаци и њихови представници подржавају такву врсту интервенционизма.

Када је ријеч о партнерима у власти на нивоу БиХ, Цвијановићева је навела да су СНСД и ХДЗ БиХ странке које могу да стану иза договора са својим партнерима.

-А што се тиче „тројке“, највећа њихова бољка јесте та поданичка прича у којој можете урадити само нешто што вам неки амбасадор каже. То је трагично и за њих и за БиХ, као и за структуру која је заједно формирала власт - оцијенила је Цвијановићева.

Рекла је да Република Српска за сва питања и проблеме има адекватан политички и институционални одговор у датим околностима.

- Ми, представници Српске и даље промовишемо да треба да постоји договор између Срба, Хрвата, Бошњака и осталих и да је ово заједничка земља у којој сви треба да се осјећају комотно у складу са Уставом. У Уставу не пише да неки странац може да намеће законе - рекла је Цвијановићева.

Хибридни рат

Жељка Цвијановић изјавила је да се из БиХ стално пласирају лажи и праве тензије са намјером да то буде једна од полуга у хибридном рату против Српске, а што је поготово видљиво у сусрет гласању о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Цвијановићева је указала да из политичког Сарајева користе све институционалне ресурсе да би причали и радили против Републике Српске.

Напомиње да је министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез причао бајку о такозваним камповима у Српској, па се о томе ућутао, а, осим њега, то је чинио и министар унутрашњих послова Рамо Исак, као и разна удружења.

Цвијановићева је навео да су Еуфор и друге безбједносне агенције демантовале такве ствари у небројено много случајева.

-Из политичког Сарајева призивају сваки дан неког високог представника да реагује и да некога овдје дисциплинује. Онда се окупљају уз врло непримјерене повике који су прилично ратнохушкачки. Никада не добију пацку или опомену од западних земаља. Они ћуте, они се њих, уствари боје - рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је очигледно да се у оквиру бошњачке политике храни огромна мржња према Републици Српској, Србима, према Србији и функционерима из Србије и Српске.

-Та мржња зна се показати повремено и према хрватским представницима - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да чека информацију од Министарства одбране у Савјету министара о вехабијама које су наводно у обукама користиле касарне Оружаних снага БиХ, имали одобрење Министарства и пуцали на војном полигону код Мостара, као и да ће ово питање на њен захтјев бити једна од тачака на сједници Предсједништва БиХ.

Цвијановићева је нагласила да неко ко је надлежан треба да одговори да ли су ове информације тачне и подсјетила да Оружане снаге БиХ представљају заједничку ствар.

-Видјела сам у медијима да се ово питање протеже данима, да се повезује са одређеним проблематичним људима и хоћемо да знамо како су добили могућност да користе оно што је ресурс који треба да користе Оружане снаге или полицијске снаге, како ви можете доћи, а вас неко повезује са вехабијама - указала је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласила је да од Хелеза, који све коментарише, очекује да прокоментарише и ово што је из његовог домена.

Цвијановићева је рекла да су грађани узнемирени када се дешавају ствари као та са вехабијама, као и да је Хелез испродуковао много тога настојећи да узнемири јавност, да баци љагу и да створи погрешну слику о Српској.

Истакла је да Хелез спомиње само Републику Српску, а није у стању да уради ништа што је његова прописана обавеза, те констатовала да од колега из политичког Сарајева препознаје чињеницу да се најмање баве својим послом.

-Они ресурс који су добили, а то је Министарство или нека агенција, или дирекција или било какав други организациони облик, они те ресурсе користе да би причали и радили против Републике Српске - рекла је Цвијановићева.

Истакла да Рамо Исак најавом протеста у Зеници због изјава предсједника Српске Милорада Додика жели да скрене пажњу са дешавања у вези са полицијским структурама у ФБиХ.

Цвијановићева је подсјетила да су се у Сарајеву дешавале врло ризичне и проблематичне ствари у безбједносном смислу - од пуцњава, до убијања и рањавања.

-Очито да није кадар да оно што му је повјерено као задатак реализује на адекватан начин и онда му треба та нека јавност, шаље нам слике из теретане - рекла је Цвијановићева.

Она је указала да бошњачки члан Предсједништва БиХ своје састанке и ресурс који има користи да 562 пута спомене Милорада Додика, 895 пута спомене Српску и 1.500 пута како Српска ради ово или оно.

-Прилазимо неким стварима које су неки потенцијални проблем на различите начине. Ја прилазим на начин да требамо сјести и договарати, да требамо све релаксирати овдје и да оно што договоримо буде матрица за наше кретање - нагласила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана