Cvijanović: Strani intervencionizam vuče BiH u ambis iz kojeg će se teško izvući

Srna
Cvijanović: Strani intervencionizam vuče BiH u ambis iz kojeg će se teško izvući

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da su intervencionizam i negativno uplitanje stranog faktora u unutrašnje odnose velika nesreća za BiH i da je vuku u ambis iz kojeg će se teško izvući.

Cvijanovićeva je istakla da strani ambasadori u BiH prave zlu atmosferu i zavađaju ljude umjesto da pomažu.

"Mi i ako smo bili u zavadi, postižemo dogovore. A oni uporno dodaju ulje na vatru", rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Ona je istakla da se na tom planu posebno ističe američki ambasador u BiH Majkl Marfi, koji za sve probleme svijeta krivi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

-To pokazuje njegov neprofesionalan i nediplomatski pristup. I to je matrica koju smo viđali u svijetu. Evropska priča nas je mobilisala da radimo zajedno i onda dođe neko i sve to pokvari - ukazala je Cvijanovićeva.

Istakla je da strani faktor ne može da se odrekne kolonijalne uprave u BiH i ponaša se neprincipijelno, krši demokratiju i demokratska prava naroda koji bira svoje predstavnike da ga politički zastupa.

Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a, navela je da je očigledno da Bošnjaci i njihovi predstavnici podržavaju takvu vrstu intervencionizma.

Kada je riječ o partnerima u vlasti na nivou BiH, Cvijanovićeva je navela da su SNSD i HDZ BiH stranke koje mogu da stanu iza dogovora sa svojim partnerima.

-A što se tiče „trojke“, najveća njihova boljka jeste ta podanička priča u kojoj možete uraditi samo nešto što vam neki ambasador kaže. To je tragično i za njih i za BiH, kao i za strukturu koja je zajedno formirala vlast - ocijenila je Cvijanovićeva.

Rekla je da Republika Srpska za sva pitanja i probleme ima adekvatan politički i institucionalni odgovor u datim okolnostima.

- Mi, predstavnici Srpske i dalje promovišemo da treba da postoji dogovor između Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih i da je ovo zajednička zemlja u kojoj svi treba da se osjećaju komotno u skladu sa Ustavom. U Ustavu ne piše da neki stranac može da nameće zakone - rekla je Cvijanovićeva.

Hibridni rat

Željka Cvijanović izjavila je da se iz BiH stalno plasiraju laži i prave tenzije sa namjerom da to bude jedna od poluga u hibridnom ratu protiv Srpske, a što je pogotovo vidljivo u susret glasanju o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Cvijanovićeva je ukazala da iz političkog Sarajeva koriste sve institucionalne resurse da bi pričali i radili protiv Republike Srpske.

Napominje da je ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez pričao bajku o takozvanim kampovima u Srpskoj, pa se o tome ućutao, a, osim njega, to je činio i ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, kao i razna udruženja.

Cvijanovićeva je naveo da su Eufor i druge bezbjednosne agencije demantovale takve stvari u nebrojeno mnogo slučajeva.

-Iz političkog Sarajeva prizivaju svaki dan nekog visokog predstavnika da reaguje i da nekoga ovdje disciplinuje. Onda se okupljaju uz vrlo neprimjerene povike koji su prilično ratnohuškački. Nikada ne dobiju packu ili opomenu od zapadnih zemalja. Oni ćute, oni se njih, ustvari boje - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je očigledno da se u okviru bošnjačke politike hrani ogromna mržnja prema Republici Srpskoj, Srbima, prema Srbiji i funkcionerima iz Srbije i Srpske.

-Ta mržnja zna se pokazati povremeno i prema hrvatskim predstavnicima - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da čeka informaciju od Ministarstva odbrane u Savjetu ministara o vehabijama koje su navodno u obukama koristile kasarne Oružanih snaga BiH, imali odobrenje Ministarstva i pucali na vojnom poligonu kod Mostara, kao i da će ovo pitanje na njen zahtjev biti jedna od tačaka na sjednici Predsjedništva BiH.

Cvijanovićeva je naglasila da neko ko je nadležan treba da odgovori da li su ove informacije tačne i podsjetila da Oružane snage BiH predstavljaju zajedničku stvar.

-Vidjela sam u medijima da se ovo pitanje proteže danima, da se povezuje sa određenim problematičnim ljudima i hoćemo da znamo kako su dobili mogućnost da koriste ono što je resurs koji treba da koriste Oružane snage ili policijske snage, kako vi možete doći, a vas neko povezuje sa vehabijama - ukazala je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasila je da od Heleza, koji sve komentariše, očekuje da prokomentariše i ovo što je iz njegovog domena.

Cvijanovićeva je rekla da su građani uznemireni kada se dešavaju stvari kao ta sa vehabijama, kao i da je Helez isprodukovao mnogo toga nastojeći da uznemiri javnost, da baci ljagu i da stvori pogrešnu sliku o Srpskoj.

Istakla je da Helez spominje samo Republiku Srpsku, a nije u stanju da uradi ništa što je njegova propisana obaveza, te konstatovala da od kolega iz političkog Sarajeva prepoznaje činjenicu da se najmanje bave svojim poslom.

-Oni resurs koji su dobili, a to je Ministarstvo ili neka agencija, ili direkcija ili bilo kakav drugi organizacioni oblik, oni te resurse koriste da bi pričali i radili protiv Republike Srpske - rekla je Cvijanovićeva.

Istakla da Ramo Isak najavom protesta u Zenici zbog izjava predsjednika Srpske Milorada Dodika želi da skrene pažnju sa dešavanja u vezi sa policijskim strukturama u FBiH.

Cvijanovićeva je podsjetila da su se u Sarajevu dešavale vrlo rizične i problematične stvari u bezbjednosnom smislu - od pucnjava, do ubijanja i ranjavanja.

-Očito da nije kadar da ono što mu je povjereno kao zadatak realizuje na adekvatan način i onda mu treba ta neka javnost, šalje nam slike iz teretane - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da bošnjački član Predsjedništva BiH svoje sastanke i resurs koji ima koristi da 562 puta spomene Milorada Dodika, 895 puta spomene Srpsku i 1.500 puta kako Srpska radi ovo ili ono.

-Prilazimo nekim stvarima koje su neki potencijalni problem na različite načine. Ja prilazim na način da trebamo sjesti i dogovarati, da trebamo sve relaksirati ovdje i da ono što dogovorimo bude matrica za naše kretanje - naglasila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana