Stradanje Srba u norveškim logorima: Knjiga "Krvopad-polarno hodočašće” promovisana u Kozarskoj Dubici

Srna
Stradanje Srba u norveškim logorima: Knjiga "Krvopad-polarno hodočašće” promovisana u Kozarskoj Dubici

KOZARSKA DUBICA - U Kozarskoj Dubici promovisana je knjiga Saše Dimitrijevića, niškog novinara koji godinama živi u Oslu, pod nazivom “Krvopad-polarno hodočašće”, koja govori o prognanicima iz Kraljevine Jugoslavije na prisilni rad u Norvešku od 1942. do 1945. godine.

Tu su opisane i fotografijama potkrijepljene činjenice o koncetracionim logorima iz tog zlog vremena, te ispisani podaci o svim stradalnicima.

Motiv autora da se odvaži na rad na ovoj temi, da stvori putokaz stradanja srpskog naroda u norveškoj hladnoći, bio je privatne prirode.

Dimitrijević je novinarima sinoć u Narodnoj biblioteci rekao da je u Norvešku prvi put otišao 1974. godine kada je već bio novinar, ali da je tamo otišao najprivatnije, kako bi pronašao mjesto gdje mu leži ujak, gdje je strijeljan kada je imao 21 godinu.

“Bio je student u Beogradu odakle je interniran. Bio je svetlog lika i podsećao na Nordijce i njemu su drugovi dali nadimak Olaf. To sve me je odvelo u Norvešku gde i danas živim”, rekao je Dimitrijević i dodao da preživjelih interniraca više nema, ali da su u njegovom đelu svi popisani.

Direktor Narodne biblioteke u Kozarskoj Dubici i domaćin promocije Danijela Mandić rekla je da je ovo samo jedno od mnogih književnih večeri i druženja koja ustanova organizuje povodom obilježavanja 60 godina postojanja, te najavila da je 2. aprila planirano da gost bude dobitnik NIN-ove nagrade Stevo Grabovac.

“Prije toga, 28. marta imaćemo svečanu dođelu nagrada najaktivnijim čitaocima i onima koji pomažu rad naše ustanove u protekloj godini. U planu nam je i promocija za djecu, jer i oni rado posjećuju Bibiloteku, pa ih ne smijemo zaboraviti”, istakla je Mandićeva.

Sekretar Zavičajnog društva Patrija Mladen Prodan rekao je da je knjiga “Krvopad” ovih dana promovisana i u gradovima u okruženju.

“U svoje programske ciljeve uvrstili smo njegovanje kulturno-istorijske baštine i sve vezano za oslobodilačke ratove. Tako smo do sada uradili dvije promocije knjiga, a promociju djela ovog autora organizovali osim Kozarske Dubice, u Prijedoru i Banjaluci, te u Gradišci”, naveo je Prodan.

Dimitrijević je cijenjeni novinar sa bogatim iskustvom koji je godinama radio kao dopisnik iz Norveške za brojne medije. U čast ujaku koji počiva u Norveškoj od Drugog svjetskog rata, nastao je vodič kroz istoriju interniraca u njemačkim logorima u Norveškoj.

Promociji đela u Kozarskoj Dubici prisustvovali su i ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić i narodni poslanik Dragan Brdar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana