Predavanje Kolje Mićevića u ANURS-u: “Božanstvena komedija” zahtijeva vrijeme

Danko Kuzmanović
Predavanje Kolje Mićevića u ANURS-u: “Božanstvena komedija” zahtijeva vrijeme

Banjaluka - Ovogodišnji dobitnik najvećeg gradskog priznanja - Ključa grada sa “Poveljom počasni građanin grada Banjaluke”, poznati pisac i prevodilac Kolja Mićević, održao je predavanje “Dante svuda oko nas” u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja književnika RS Predrag Bjelošević se na samom početku prisjetio pola vijeka drugovanja sa Koljom Mićevićem.

- Mi smo prva generacija poslije Koljine generacije pisaca i prevodilaca u Banjaluci, iščekivali povratak Kolje Mićevića iz svijeta, iz Beograda, iz Pariza, jer je on dolazio i nama donosio nove vijesti o tome šta se to dešava u svijetu, ko su ti pisci koji su aktuelni, a posebno ono što je bitno a to je šta je Kolja u tom trenutku prevodio, to je tada bila kompletna francuska moderna - kazao je Bjelošević.

Mićević je rekao da se o Danteu mora dugo govoriti i da on zahtijeva vrijeme.

- Naslov koji smo odabrali treba da posluži kao polazna tačka za ovo naše druženje, mada ja volim da govorim po pet ili deset sati o Danteu. “Komedija” zahteva vreme. Ona je sva u vremenu. Ne možemo je pročitati na cik-cak. Ako je čitamo, moramo biti pošteni - rekao je Mićević.

Osvrnuo se i na svoje prvo predavanje o Danteu u Dječijem pozorištu RS.

- Dante u svojoj “Komediji” ima mnogo mesta u kojima govori o detetu. Dante koga mi zamišljamo kao strašnog sudiju, čoveka koji ide i dijeli pravdu, to je potpuno pogrešna slika. Dante je  dete koje je zalutalo u šumu života i bez susreta sa razumom koji je oličen u Vergiliju, ne bi se snašao. Ne bi mogao napraviti to veliko inicijacijsko putovanje, spuštajući se do dna, kao kroz  levak, a to je pakao, da bi zatim išao gore, uz planinu, to je čistilište i najzad završio gore u krugu, a to je raj. Ta tri carstva su neophodna da bi se shvatilo kompletno delo - objasnio je Mićević.

Mićević je povezao i mjesto predavanja sa Danteom na interesantan način.

- Reč “akademija” me dovodi pred Dantea. Akademija je grčka, antička reč, ali posle srednjeg veka, kada je došla nova civilizacija, u Firenci je osnovana prva akademija za umetnost i nauku. Dakle, u Danteovom rodnom gradu. Dante je već dvesta godina bio mrtav, i nije bio sahranjen u Firenci. U Firenci je osnovana “Akademija Fiorentina” koja je zanimljiva i zbog toga što ju je osnovao Đovani Bardi, mecena umjetnika i naučnika. Bardi se zvao i Firentinac koji se oženio s Beatriče Portinari, koja je bila i ostala Danteova opsesija, kojoj je posvetio “Komediju” - naveo je Mićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana