Novo kolo antologijske edicije Deset vekova srpske književnosti: Zlatna slova od Vuka do Pekića

Aleksandra Glišić
Novo kolo antologijske edicije Deset vekova srpske književnosti: Zlatna slova od Vuka do Pekića

Novi Sad - Pred čitaocima su prvi primjerci knjiga osmog kola antologijske edicije "Deset vekova srpske književnosti", a glavni urednik projekta akademik Miro Vuksanović otkriva koje sve dragocijenosti krije ova pisana riznica.

- Kao što je rađeno i ranije, odabrane su knjige iz različitih perioda, od najstarijih vremena do danas. Snežana Samardžija sastavila je antologiju narodnih pripovedaka i predanja, birajući iz Vukovih i drugih zbirki, s predgovorom i naučnim prilozima, pa smo dobili knjigu kakvu dosad nismo čitali - rekao je Vuksanović, napominjući da zajedničku knjigu imaju pisci osamnaestog vijeka Jerotej Račanin, Jovan Rajić i Mihailo Maksimović.

Njihove spjevove, memoare, putopise, priče o riječima i pisma priredili su Tomislav Jovanović, Mirjana D. Stefanović i Dragana Grbić. 

- Književne radove i predgovore knjigama Vuka Karadžića pažljivo je okupila Marija Kleut, a u istoj ediciji, u posebnoj knjizi, već su objavljeni književni primeri iz oba izdanja Srpskog rječnika - kaže Vuksanović.

Osmo kolo, dodaje, ima i pet knjiga pisaca iz 20. vijeka.

- Poeziju, eseje i deo romana "Pesma" Oskara Daviča odabrala je Biljana Mičić, pripovetke i delove romana Antonija Isakovića Vladislava Gordić-Petković, dok je Petar Pijanović u dva toma rasporedio izbor iz žanrova kojima se bavio Borislav Pekić (pripovetka, roman, drama, esejistika, dnevnici) - objašnjava Vuksanović, uz napomenu da je Ljubomir Simović prvi živi pisac čija je knjiga objavljena u dosadašnja 82 toma Antologije "Deset vekova srpske književnosti".

Bogdan A. Popović je odabrao Simovićeva pesme, dramu "Putujuće pozorište Šopalović" i eseje.

Vuksanović podsjeća da je prvo kolo objavljeno 2010. godine, a dosad su izašle 82 knjige u svečanoj opremi, sa zlatotiskom, kao što priliči odabranim naslovima iz milenijuma srpske književnosti.

- U zadatim uslovima, dok je književnost skrajnuta i bez većeg uticaja, dok je budžetska podrška nekad mala (kao prošle godine), nekad bolja (kao ove godine), kada škole i biblioteke imaju teške uslove za nabavku knjiga, objavljivanje ovako zamašne antologije može se smatrati podvigom, jer svake godine dobijamo deset novih tomova na hiljadama stranica - zaključuje Vuksanović.

Zajednički naslovi

- Zajedničku knjigu imaju i dva srpska pisca iz Crne Gore Stefan Mitrov Ljubiša i Marko Miljanov (priređivač je Lidija Tomić) i pisci srpskog romantizma Milica Stojadinović Srpkinja i Ljubomir Nenadović (priredila Radmila Gikić-Petrović) - kaže Miro Vuksanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana