Počela Glasova smotra pisane riječi u Banjaluci: Pismen narod čita, nepismen sluša

Milanka Mitrić
Počela Glasova smotra pisane riječi u Banjaluci: Pismen narod čita, nepismen sluša
Počela Glasova smotra pisane riječi u Banjaluci: Pismen narod čita, nepismen sluša

Banjaluka - Književna smotra pisane riječi, 23. Sajam knjige u organizaciji "Glasa Srpske", otvoren je danas u dvorani "Borik" u Banjaluci. Svi ljubitelji knjige moći će da uživaju u traganju za novim naslovima sve do 17. septembra.

Sajam je otvorenim proglasio naš ugledni književnik Ljubivoje Ršumović. Osvrnuo se na riječi Dositeja Obradovića, opominjući da bi trebalo da ih se sjetimo svake godine u ovakvoj prilici.

- Zašto onda ne bismo prigrabili malo slobode i parafrazirali prvog našeg ministra prosvete, pa uzviknuli: Pisci, braćo moja, i pisice, a ne estradni lisci i lisice! Da dani ovog praznika ne budu samo dani knjiga, nego i dani autora, pisaca, onih mučenika koji cede svoje duše i svoje živote da bi kapima svog talenta ulepšavali, bogatili i lečili naše živote - rekao je Ršumović.

On je naglasio da su pisci zaslužili i podizanje spomenika na Kalemegdanu, ali da im se ne smije rušiti spomenik koji svaka generacija nosi sa sobom kroz život.

- Veliki pisci treba da žive u učionicama i čitaonicama, u deklamovanju i pamćenju, u stalnom razgovoru sa čitaocima. Njegošu i Ćopiću više nije potrebna slava, njihova slava je nama mnogo potrebnija - kazao je Ršumović.

On se osvrnuo i na brojne književne glasove kroz istoriju i dodao da svi pisci, u stvari, žive kroz svoje junake.

- Ako želimo da neki pisac živi i posle smrti, moramo obezbediti da njegovi literarni junaci ožive. Kada publika poseti Dulčinejino imanje u Tobozu, seti se najpre Don Kihota, ali onda i Servantesa. U sobi Šerloka Holmsa u Beker stritu u Londonu nalaze se i slike autora ser Artura Konana Dojla. Ko u Valjevu prošeta pored bronzane Desanke Maksimović, osmehnuće se i odrecitovati "Ne, nemoj mi prići, hoću izdaleka" - naglasio je Ršumović.

Dodao je i da se sjećanja na pisce čuvaju u anegdotama. Posebno je pomenuo značaj Dušana Radovića i njegovog stvaranja.

- Uprkos svemu, glas i misao Dušana Radovića živi u narodu kao lepo saznanje da su pisci legitimacija nacije. Kao potvrda istine da pismen narod čita, a nepismen sluša. Kao istina, da pismen razmišlja svojom glavom, a nepismen tuđom - pojasnio je Ršumović.

Prisutnima se obratio i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević. Svečano otvaranje, koje je uživo prenosila Radio-televizija RS, dopunjeno je nastupom sastava "Džez poezi kabare".

Na ovogodišnje izdanje "Glasovog" Sajma knjige pristiglo je oko stotinu izlagača. Oni su za sve posjetioce pripremili posebne sajamske popuste i cijene, ali i nova izdanja. Sajam će svakog dana biti otvoren od 10 do 20 časova, a ulaz na ovu književnu smotru je jedna marka. Dani knjige u Banjaluci biće zatvoreni 17. septembra.

Gatalica predstavio novi roman

Nakon svečanog otvaranja sajma, književnik Aleksandar Gatalica je publici predstavio svoj novi roman "Poslednji argonaut". Ovo djelo je ove godine objavljeno u izdanju "Službenog glasnika" iz Beograda. Gatalica je do sada objavio nekoliko romana, preveo brojne antičke drame na srpski jezik i objavio nekoliko knjiga i eseja posvećenih muzičkoj kritici. Za roman "Veliki rat" je dobio NIN-ovu nagradu 2012. godine.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana