Sraman čin

Miladin Mitrović
Sraman čin

Usvajanje zakona u načelu, kojim se zabranjuje postojanje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Ukrajini, kulminacija je višegodišnjeg genocida koji je kijevski režim aktivno sprovodio prema kanonskim vjernicima u ovoj zemlji.

Podstaknuti od strane svojih zapadnih mentora ukrajinski političari su već nekoliko godina unazad sistemski pripremali teren za konačni obračun sa kanonskim pravoslavljem. Marionetske vlasti kijevskog režima prvobitno su na lokalnim nivoima vlasti aktivno sprovodili procese usmjerene na ograničavanje rada, a zatim i na totalnu likvidaciju jedine kanonske pravoslavne crkve.

Naredbe

Tako su od marta 2022. godine, lokalne vlasti na različitim nivoima vlasti počele da izdaju naredbe o zabrani djelovanja UPC na njihovoj teritoriji (usvojeno je više od 80 takvih odluka), prenošenju crkava Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi u nekanonsku raskolničku strukturu PKP i oduzimanju zemljišnih parcela koje pripadaju UPC. Ukrajinsku pravoslavnu crkvu zabranile su vlasti Vinjičke, Volinjske, Žitomirske, Kijevske, Rovne, Hmeljnicke i Černjivske oblasti na svojoj teritoriji. Savjeti Kirovogradske, Lavovske, Rovnjenske i Černivecke oblasti pozvali su Vrhovnu radu da zabrani UPC u cijeloj zemlji. Rezolucije o konfiskaciji zemljišnih parcela UPC usvojili su gradski savjeti Lvova, Sumija, Černovca, Kamenec-Podoljskog (Hmeljnicka oblast), Brovara (Kijevska oblast) i drugih. Zabilježeno je na desetine slučajeva vandalizma, uključujući spaljivanje pravoslavnih hramova. Srušeno je nekoliko crkava i kapela UPC (Kijev, Lavov i druge). Paralelno sa procesom oduzimanja imovine vršen je strašan teror, diskriminacija i fizičko maltretiranje nad sveštenicima i vjernicima UPC na cijeloj teritoriji Ukrajine.

Pretresi

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) je od oktobra 2022. godine izvršila više od hiljadu pretresa u manastirima, crkvama i administrativnim zgradama eparhija UPC širom Ukrajine. Kao motiv za svoje postupke predstavnici specijalne službe naveli su umiješanost crkvenih služitelja “u širenje ideja koje zadiru u teritorijalni integritet Ukrajine i izazivaju vjersku mržnju”.

Konkretno, službenici SBU su 22. novembra izvršili opsežne pretrese u Kijevo-pečerskoj lavri, nazvavši ih “kontraobaveštajnim aktivnostima” koje imaju za cilj da spriječe “korišćenje manastira kao centra ruskog svijeta”.

U jesen 2022. godine počela su hapšenja episkopa, sveštenstva i aktivnih parohijana UPC, a protiv njih su uvedene i lične sankcije. Pod sankcijama su bili namjesnik Kijevo-pečerske lavre, mitropolit višgorodski i černobiljski Pavle, penzionisani mitropolit Josif, upravnik poslova UPC, mitropolit borispoljski i brovarski Antonije, predsjednik odjeljenja spoljnih crkvenih veza UPC, mitropolit černovački i bukovinski Meletij i drugi arhijereji i sveštenstvo UPC.

Sasvim nedavno u oktobru tekuće godine SBU je izvijestila da je od februara 2022. godine specijalna služba otvorila 68 krivičnih predmeta protiv sveštenstva i episkopa UPC (uključujući 14 protiv mitropolita), od kojih je 20 pod članom o izdaji i “pomaganju zemlji agresoru”. 18 - o izazivanju vjerske mržnje. Optuženo je 26 sveštenstva UPC, 19 lica osuđeno je na sud. Nekoliko uhapšenih i osuđenih sveštenika razmijenjeno je za ukrajinske ratne zarobljenike i predato Rusiji.

Represija

Da su represija i gonjenje bili samo uvod u totalnu likvidaciju UPC postalo je jasno onoga trenutka kada je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski 2. decembra 2022. godine svojim ukazom stavio na snagu odluku Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu, koja je u suštini imala za cilj zabranu UPC.

U dokumentu je naloženo vladi da podnese na razmatranje Vrhovnoj radi “nacrt zakona o nemogućnosti djelovanja vjerskih organizacija koje su povezane sa centrima uticaja u Ruskoj Federaciji u Ukrajini”. Državnoj službi za etnopolitiku i slobodu savjesti naloženo je da izvrši vjersku provjeru povelje UPC na prisustvo crkveno-kanonske veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Kabinet ministara Ukrajine je 19. januara 2023. godine podnio Vrhovnoj radi prijedlog zakona br. 8371 “O izmjenama i dopunama određenih zakona Ukrajine o djelatnosti vjerskih organizacija u Ukrajini”. Dokument uvodi zabranu djelovanja vjerskih organizacija čiji se centar rukovođenja nalazi u Rusiji.

Prijedlog zakona omogućava da se na sudu - na zahtjev tužioca ili Državne službe za etnopolitiku i slobodu savjesti - prekine djelovanje vjerskih organizacija u slučaju bilo kakvog kršenja zakona.

Usvajanjem diskriminaturnog zakona o zabrani postojanja UPC,  od strane kijevskih vlasti, grubo se narušavaju ne samo religiozna, nego sva moguća ljudska prava i slobode. Ovo je najsramniji čin u savremenoj istoriji čovječanstva koji nam jasno pokazuje nacionalnu ostrašćenost ukrajinskih političara. Ovakve odluke uklapaju se u cjelokupnu rusofobsku politiku zvaničnog Kijeva usmjerenu na zastrašujuću rehabilitaciju fašizma i nova genocidna gonjenja.

Piše: Miladin Mitrović, starješina hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Banjaluci

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Čekajući ruskog Godoa
Čekajući ruskog Godoa
Suočavanje sa sankcijama
Suočavanje sa sankcijama
Klisurine iz pakla
Klisurine iz pakla
Ozdravljenje društva
Ozdravljenje društva
Kenan, SAD i NATO
Kenan, SAD i NATO
Kineski planovi
Kineski planovi
Dobri smo mi kakvih ima
Dobri smo mi kakvih ima
EU i/ili BRIKS
EU i/ili BRIKS
Prošli su aprili
Prošli su aprili
Ahilove pete NATO saveza
Ahilove pete NATO saveza
Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana