Književna smotra “Glasa Srpske” 23. put otvara vrata

Milanka Mitrić
Književna smotra “Glasa Srpske” 23. put otvara vrata

Banjaluka - Međunarodni sajam knjige u Banjaluci, u organizaciji “Glasa Srpske”, otvoriće svoja vrata danas u 18 časova za sve posjetioce - pisce, izdavače i ljubitelje pisane riječi.

Svojom besjedom ovogodišnju književnu smotru otvoriće naš cijenjeni pisac Ljubivoje Ršumović. Sajam, koji ove godine traje do 17. septembra, ugostiće brojne književnike, te predstaviti poznata, ali i nova djela domaćih izdavačkih kuća kao i izdavačkih kuća iz regiona.

U okviru Sajma knjige biće održani i treći Međunarodni književni susreti, koje Udruženje književnika Republike Srpske organizuje zajedno sa “Glasom Srpske”.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević najavio je dolazak brojnih pisaca na ovogodišnju književnu manifestaciju.

- Mogu da izjavim da će uistinu u Banjaluku doći izuzetni pisci iz 14 država svijeta i to iz Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Obale Slonovače, Poljske, Slovenije, Slovačke, Bjelorusije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i, naravno, Republike Srpske i BiH - rekao je Bjelošević.

Publika koja bude pratila ove sadržaje moći će da prisustvuje i svečanom otvaranju Međunarodnih književnih susreta u četvrtak, u Banskom dvoru Kulturnom centru, u 20 časova. Nakon toga biće upriličene i svakodnevne promocije, u dvorani “Borik” na Sajmu knjige, gdje će se svaki dan predstavljati po pet ili šest autora.

 - Ovaj naš Sajam knjige “Glasa Srpske” ovim činom postaje međunarodni jer, evo, već treću godinu dolaze pisci iz svijeta i mislim da je to za našu sredinu i za sajam veoma značajno - kazao je Bjelošević.

On je naglasio da su ovi susreti veoma važni za sve one koji se bave prevodilačkim radom, ali i same izdavače iz Republike Srpske koji će moći da sklope sporazume s piscima o prevođenju djela.

- Ove godine, kao i prošle, biće dodijeljena nagrada trećih Međunarodnih književnih susreta. Prošlogodišnji dobitnik ove ugledne nagrade je ruski pjesnik Vjačeslav Kuprijanov. Žiri u sastavu Ranko Pavlović (predsjednik), Berislav Blagojević i Goran Vračar (članovi) odlučiće i ove godine ko je laureat ove nagrade - dodao je Bjelošević.

Radno vrijeme Sajma knjige je svaki dan od 10 do 20 časova.

Izdavači

Među ovogodišnjim izdavačima na sajmu su: “Laguna” i “Vulkan” iz Beograda, “Nova knjiga” i “Obodsko slovo” iz Podgorice, “Zavod za udžbenike i nastavna sredstva” iz Istočnog Sarajeva, “Kiros” iz Sremskih Karlovaca, JRZ iz Zemuna, “Službeni glasnik” iz Beograda, “Naklada Mate” iz Gruda, “Naklada Begen” iz Zagreba i Sarajeva, “Globosin”, “Dereta” i “Booka” iz Beograda, “Sezam Book” iz Zrenjanina, “Pčelica” iz Čačka, “Patenon MAM” iz Beograda i Andrićev institut iz Višegrada. Biće dostupna i izdanja Narodne i univerzitetske biblioteke RS, Kreativnog centra i “Novosti” iz Beograda i Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana