Жалба одгодила продају имовине Фармланда

Милијана Латиновић
Жалба одгодила продају имовине Фармланда

Бањалука - Предузеће за прераду дрвета “Аркадиа компани” из Градишке понудило је 280.000 марака за пелетару и остале машине које су заплијењене у некадашњој Говедарској фарми “Фармланд” у Новој Тополи, али је лицитација одгођена за 30. јануар, јер је једна фирма уложила жалбу тврдећи да им припада дио те имовине.

Јавна продаја имовине била је заказана за петак, али је због неријешених имовинских односа одгођена за крај мјесеца.

Директор предузећа “Аркадиа компани” Данијел Кашић истиче за “Глас Српске” да су намјеравали да купе пелетару и тракторе јер им је то потребно за дјелатност коју обављају, те да би уз то купили и преостале заплијењене ствари.

- Понудили смо 280.000 марака, чиме би се намирио дуг бившим радницима “Фармланда”. На нашу понуду жалбу је уложила једна фирма која тврди да је власник пелетаре, због чега је продаја одгођена. Чекаћемо да видимо како ће овај проблем бити ријешен. Не желимо улазити ни у какве судске спорове, а ако све буде чисто, нећемо одустати од своје намјере - рекао је Кашић.

Адвокат Мирослава Дринић која заступа 55 бивших радника “Фармланда” рекла је за “Глас Српске” да се чека одлука суда како би продаја била обављена.

- Купац који се јавио заинтересован је да непосредном погодбом купи све пописане ствари. Међутим, треће лице је уложило приговор тврдећи да систем за производњу пелета наводно није у власништву “Фармланда” тако да очекујемо одлуку суда. Ми смо затечени том информацијом и сматрам да је приговор неоснован, јер то лице није доставило никакву документацију којом доказује власништво над пелетаром - рекла је Дринићева.

Додаје да 80.000 марака колико је обезбијеђено након прве лицитације још нису исплатили радницима, те да се чека да буде завршена и друга продаја.

- Новац лежи на судском депозиту. Чекаћемо да прође и друго рочиште и уколико успијемо нешто продати онда ћемо радити расподјелу, јер је тако економичније. Судски вјештак мора обрачунати потраживања радника, па подијелити свакоме сразмјерно са оним колико је наплаћено. Да не би два пута плаћали вјештака одлучили смо да сачекамо и другу продају - појаснила је Дринићева.

Бивши радници “Фармланда” су у пратњи адвоката и судске полиције 31. октобра прошле године први пут ушли у предузеће и пописали машине које су затекли на фарми, а 4. децембра су пописали и имовину коју су затекли у управној згради и гаражама у кругу фарме.

“Фармланду” су 2016. године блокирани рачуни због неизмирених милионских обавеза. 

Дуг

“Фармланд” радницима дугује око 300.000 марака на име неисплаћених плата, а осим тога запосленима нису уплаћивани ни доприноси па не могу да се пензионишу. Радници су још 2017. године добили судски спор против “Фармланда” али још ништа нису успјели да наплате, а сва имовина некадашњег гиганта је под хипотеком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана