Предузећа сакрила 34 милиона пореза

Маријана Миљић
Предузећа сакрила 34 милиона пореза

Бањалука - Порески инспектори открили су у 2017. години да привредници у Српској имају 33,8 милиона марака обавеза које нису пријавили и измирили.

Дуговања су инспектори Пореске управе РС открили приликом контрола 2.380 пореских обвезника.

- Рјешењима је наложено плаћање 33,8 милиона КМ додатних обавеза. Откривена дуговања углавном су се односила на неизмирени порез и доприносе на лична примања, порез на добит, таксе, накнаде за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије и остале обавезе - казали су у Пореској управи.

Порески обвезници су у периоду који им је остављен да плате додатне обавезе уплатили 6,4 милиона марака или 19 одсто од износа за који су инспектори издали рјешења за плаћање.

- Остатак неплаћених додатних обавеза се већином налази у жалбеном поступку јер су се обвезници жалили на рјешења инспектора, док су сва коначна рјешења прослијеђена за принудну наплату - навели су у Пореској управи.

Привредници истичу да Пореска управа треба да објави код којих су предузећа утврдили додатне обавезе и колики је њихов износ.

- То треба да буде урађено и за предузећа са најмањим износом дуга, а не само у случају оних код којих су откривени милиони марака додатних обавеза. Кривицу за овај проблем дијелом сносе и надлежне институције јер дозвољавају да дуговања расту. Нередовне платише треба блокирати и не дозволити им да праве милионска дуговања. На тај начин створили би и услове за смањење стопе пореза на рад и доприноса - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић и додао да су досадашња искуства потврдила да су субјекти из јавног сектора нередовније платише од фирми из приватног сектора.

Нагласио је да је за рјешавање овог проблема потребан ажурнији  рад надлежних институција.

- То је свима у интересу. Тиме ће бити пунији буџет РС, мање несавјесних послодаваца и створићемо услове за смањење пореза привреди, којој је то један од највећих терета - навео је Шкребић.

Резултати контрола на сајту

Пореска управа РС на свом сајту од 2013. године објављује за сваки мјесец списак пореских обвезника код којих ће инспектори провјеравати пословне књиге.

Поред тога, објављују и резултате контрола, односно износ обавеза који су инспектори утврдили и назив пореског обвезника код кога је откривен тај дуг.

Најчешћи разлози за дуговања

* порез на лична примања

* допринос на лична примања

* порез на солидарност

* порез на добит

* таксе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана