Опоравак нејак за бољи стандард и пад незапослености

Маријана Миљић
Опоравак нејак за бољи стандард и пад незапослености

Бањалука, Сарајево - Економија БиХ биљежи опоравак, али је због успорених реформи или њиховог потпуног изостанка остао горући проблем великог броја незапослених и малог привредног раста.

Кључне су то оцјене које је су изнијели представници Међународног монетарног фонда (ММФ) након што су од 7. до 21. новембра боравили у БиХ. Мисија ММФ-а разговарала је са домаћим властима о економским приликама, испуњавању обавеза које су преузете у склопу кредитног аранжмана и средњорочним перспективама домаће економије.

- Економија БиХ доживљава циклични опоравак, али је он слабији у односу на остатак источне Европе. Извоз и дознаке из иностранства иду узлазном путањом, а очекује се и раст инфлације. Иако је одржана макроекономска стабилност, подстицање привредног раста и отварање радних мјеста и даље је у великој мјери неријешено - навео је шеф Мисије ММФ-а за БиХ Надим Илахи.

Оцијенио је да је у спровођењу структуралних реформи остварен одређени напредак, посебно на нивоу РС и ФБиХ.

- Међутим, спровођење неких од кључних мјера одвија се много споријим темпом. Претходне мјере за први преглед програма обухватају усвајање ентитетских буџета за 2018. годину и измјене закона којим би биле повећане акцизе на гориво. То је неопходно да би био деблокиран највећи пакет спољног финансирања, који је на располагању за инвестиције у инфраструктуру. Континуирано кашњење у томе успорава опоравак и утиче на изгледе за бржи привредни раст и отварање радних мјеста. Неусвајање новог закона о осигурању депозита на нивоу БиХ одгађа модернизацију легислативе банкарског сектора, с обзиром на то да су већ усвојени закони о банкама и агенцијама за банкарство у РС и ФБиХ - оцијенио је Илахи и додао да је веома важно и да буде обављена процјена вриједности „БХ телекома“ и „Хрватског телекома“ и усвојени квартални коефицијенти за расподјелу прихода од индиректних пореза и обављено поравнање међуентитетских дуговања.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија, који је такође разговарао са челницима Мисије ММФ-а, каже да је сагласан са њиховом оцјеном.

- РС и ФБиХ биљеже позитивне стопе привредног раста, а крећемо се и у добром правцу када је у питању спровођење реформи. Додатним новцем за јавна предузећа који бисмо обезбиједили измјенама Закона о акцизама, постигли бисмо веће стопе привредног раста. То би било постигнуто управо инвестиционим циклусом у саобраћајну инфраструктуру. Влада РС је опредијељена да и даље ради на усвајању овог законског рјешења. Очекујемо да партнери у ФБиХ, који имају различита виђења, то усагласе како би закон био упућен у парламентарну процедуру - казао је Тегелтија и додао да ће средином децембра имати закључну оцјену о проширеном аранжману са ММФ-ом и информацију да ли ће бити потребе за додатним писмом намјере.

Економисти, међутим, истичу да грађани не примијете опоравак економије.

- Власти не раде готово ништа у вези са стварањем боље пословне климе, а због националних опредјељења влада РС и ФБиХ одлазе страни инвеститори, док нових нема, а домаћа предузећа држе новац у банкама. Нико ништа не покреће јер нема куповне моћи становништва. Налазимо се у зачараном кругу колико год други говорили да нам је добро - казао је економски аналитичар Зоран Павловић и додао да на отварању нових радних мјеста и подстицању привредног раста треба да раде стручњаци који се у то разумију, а не бирократе.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ усвојио је још 4. октобра нацрт измјена Закона о акцизама БиХ којима је предвиђено да тај намет на нафту и нафтне деривате, биогориво и биотечност буде повећан за 15 фенинга по литру. Савјет министара БиХ још није разматрао измјене сета закона који се односе на увођење намјенских акциза за изградњу аутопутева, јер их предсједавајући Денис Звиздић није уврстио у дневни ред. Због тога, не само да је пролонгирано испуњавање услова из писма намјере за наставак аранжмана БиХ са ММФ-ом вриједног више од милијарду марака, већ би и новац Европске банке за обнову и развој намијењен БиХ могао бити преусмјерен у друге земље.

Буџети

Представници ММФ-а оцијенили су и да је примјетан напредак у припреми фискално одговорних нацрта буџета РС и ФБиХ за 2018. годину. Навели су и да подстичу власти да благовремено и у складу са препорукама ММФ-а заврше припрему буџета институција БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана