Зашто не треба прескакати "кадицу" и сједити на ивици базена

Rts
Foto: Printscreen

Сезона купања на базенима је отворена, а о квалитету воде брину заводи за јавно здравље. Међутим, како не бисте "навукли" неку инфекцију, потребно је да током боравка на базену поштујете одређена правила.

Немојте прескакати "кадицу"

На уласку у круг базена, и на изласку из тоалета налазе се дезобаријере - кадице за дезинфекцију стопала.

Често се може видјети како их посјетиоци базена прескачу или заобилазе да не би морали да се изувају, али њихово коришћење је обавезно и на тај начин штитите своје здравље, будући да многи ходају боси.

Једна од обавеза купача је и да се истуширају и прије уласка у базен, а не само послије пливања.

Специјалне пелене за бебе

Подразумијева се да нужду нећете вршити у базену, али се подразумијева и да ваше дијете то не би смело да чини. Због тога постоје посебне пелене за малу дјецу које можете купити у дрогеријама и специјализованим радњама. 

Немојте сједити на ивици базена

Ризично је сједити на ивици базена гдје су преливне мрежице јер се ту може очекивати већи прилив нечистоћа, па постоји ризик од добијања неке инфекције. 

Будући да у базен треба улазити постепено, умјесто сједења на ивици базена, сачекајте ред и у базен уђите помоћу степеница. 

Одлазак у кафић

Препорука купачима је да се прије уласка у кафић у склопу базена пресвуче. Ако не желите да промијените купаћи костим, или ако сте "потрошили" резервни купаћи костим, онда понесите сув пешкир како бисте сједили на њему, а не директно на столици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана