Грешке које многи раде док доручкују

GS
Foto: X.com

Дијететичар Џесе Федер и тренер Ендрју Вајт издвојили су најчешће грешке које многи људи раде док доручкују, а да тога нису ни свјесни. Ове грешке могу довести до надутости, проблема с цријевима, па чак и узроковати сало на стомаку.

Конзумирање прекомјерне количине шећера за доручак може имати штетне учинке на пробавно здравље цријева и управљање тежином. Започињање дана слатким доручком попут заслађених житарица, јогурта с укусом или слатким пецивима доводи до наглог скока нивоа шећера у крви, али и до наглог пада.

Дијететичар истиче да конзумација житарица с високим удјелом шећера може "узроковати сало на стомаку, надутост и проблеме с цријевима. Висок удио шећера може довести до упала и пореметити цријевне бактерије".

Као примјер доброг доручка, Вајт препоручује заокружен доручак који "укључује протеине, здраве масти и влакна. Размотрите зобене пахуљице с орасима и сјеменкама или јаја у комбинацији с тостом од цјеловитих житарица и авокадом."

Протеини играју кључну улогу у одржавању осјећаја ситости. Ако их не једете довољно, вјероватно ћете брзо након доручка осјетити глад и често јести током дана. То може узроковати надутост и осјећај нелагоде јер се тијело мучи с пробављањем више оброка него што је потребно. 

Вајт тврди да "неадекватан унос протеина за доручак не може подстаћи хормоне ситости, што доводи до преједања и потенцијалног дебљања." Препоручује да се у доручак укључе намирнице попут грчког јогурта, смутија с протеинским прахом или јаја.

Многи често гријеше тако што ујутро на брзину поједу доручак и не прожвачу правилно храну коју једу. Вајт тврди да је жвакање јако битно за нормалан рад пробаве. 

"Пребрзо једење може довести до гутања ваздуха, што придоноси надутости. Такође, може вас спријечити да у потпуности разградите храну, узрокујући нелагоду у цријевима и смањену апсорпцију храњивих твари", истиче тренер. 

У журби многи бирају практичне изборе за доручак попут пецива, заслађених јогурта и гранола плочица које имају висок садржај шећера. Редовно једење такве хране може придонијети дебљању и недостатку храњивих опција за доручак, преноси "Схе Финдс".

Влакна су кључна за здравље пробавног система и могу помоћи у регулацији тежине, али њихова превелика конзумација може оптеретити пробавни систем, нарочито ако тијело није навикло на храну богату влакнима. 

Вајт истиче да "конзумирање велике количине влакана ујутро, посебно из прерађених намирница попут житарица или плочица обогаћених влакнима, може оптеретити ваш пробавни систем ако није редовни дио исхране."

Стручњаци препоручују постепено повећање уноса влакана и равномјерну расподјелу током дана. Као природан извор влакана препоручују поврће, воће, цјеловите житарице и махунарке, преноси "Индеx".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана