Два изненађујућа напитка који дебљају и доводе до упала

ГС
Два изненађујућа напитка који дебљају и доводе до упала

Када говоримо о штетним пићима, често у контекст стављамо алкохол и заслађена газирана пића, који садрже велике количине шећера, а самим тиме и калорија. Но, постоје још неки напици које често занемарујемо, а заправо могу узроковати разне упале и дебљање.

Све више људи се бори с претилошћу јер врло често несвјесно уносе велике количине шећера које се "скривају" у бројним прерађеним намирницама. С тим у вези, нутриционистице Кимберлy Броокер и Дестини Моодy упозориле су и на напитке који нису најбоља опција ако желите изгубити килограме и одржати своје здравље.

Воћни сок

Сокови од цијеђеног воћа, који се често сматра здравим пићем, парадоксално може допринијети упали и дебљању због концентрираног садржаја шећера. Док природни воћни шећери попраћени корисним храњивим тварима када се конзумирају у цијелом воћу, процес цијеђења извлачи течност, остављајући концентриране шећере без влакана и других спојева који помажу у ублажавању њиховог утјецаја.

"Комерцијални воћни сокови често имају додане шећере и недостатак влакана присутних у цијелом воћу. Конзумација воћних сокова без влакана може довести до брзог повећања нивоа шећера у крви, потичући упалу. Тијело не региструје текуће калорије једнако добро као оне у крутом стању што доводи до прекомјерне конзумације и потенцијалног дебљања, а такођер може утјецати на ситост, што олакшава унос више калорија из других извора", каже Кимберлy Боокер.

Напици с окусом кафе

Пића као што су кафе с великим количинама млијека, често садрже значајне количине доданих шећера. Претјерана конзумација шећера у таквим ароматизираним пићима с окусом кафе може довести до брзих скокова нивоа шећера у крви, изазивајући упалну реакцију у тијелу.

Ове нутриционисте истичу да ови напици често садрже велике количине доданих шећера, сирупа и врхња за шлаг, што придоноси прекомјерном уносу калорија. Висок садржај шећера може довести до упале и повећаног складиштења масти. Конзумација такозваних текућих калорија уз оброк неће пружати исти осјећај ситости као једење чврсте хране. Комбинација кофеина и шећера такођер може пореметити нивоа шећера у крви и с временом допринијети упали.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана