Изливи бијеса могу повећати ризик од можданог и срчаног удара

Г.С.
Изливи бијеса могу повећати ризик од можданог и срчаног удара

Изливи бијеса могу повећати ризик од смрти оштећујући срце и крвне судове, тврде истраживачи.

То значи да би вам хладна глава могла помоћи да живите дуже.

Студија Универзитета Колумбија показала је да ћелије у крвним судовима људи престају да раде како треба када се наљуте. Оштећење ћелија може ограничити проток крви, што може повећати притисак на срце и повећати ризик од срчаног или можданог удара.

То би такође могло допринијети срчаним обољењима на дужи рок. Анксиозност и туга нису угрозили здравље као бијес, рекли су истраживачи у Џурнал ов Американ Медикал Асосијешн.

Аутор студије, професор Даичи Шимбо, рекао је: „Друге студије повезују осјећаје негативних емоција са срчаним ударом или другим кардиоваскуларним догађајима. Видјели смо да је изазивање стања љутње довело до дисфункције крвних жила и да је оштећена васкуларна функција повезана с повећаним ризиком од срчаног и можданог удара. Истрага о основним везама може помоћи да се идентификују ефикасни циљеви за интервенцију.“, преноси Кликс.

Студија је укључивала 280 учесника кроз један од четири емоционална задатка. Или су морали да се присјете личног сјећања које их је наљутило, да се присјете личног сјећања на анксиозност, да прочитају низ депресивних реченица или да више пута броје до 100 како би изазвали неутрално стање.

У међувремену, научници су анализирали ћелије у крвним судовима људи да виде како свака емоција утиче на њих. Открили су да љутња доводи до оштећења проширења крвних судова до 40 минута након тога.

Професор Глен Левин, с Бејлор Колиџ ов Медисин, рекао је о налазима: „Ова студија додаје све већој бази доказа да ментално благостање може утјецати на кардиоваскуларно здравље.“

Болести срца су једна од највећих убица у Великој Британији, иза деменције која је међу најчешћим узроцима смрти.

Више од седам милиона Британаца има неку врсту болести срца.

Сваке године се више од 100.000 хоспитализира због срчаног удара и још 100.000 због можданог удара.

Најбољи начини за одржавање здравља срца су уравнотежена исхрана, одржавање здраве тежине, редовно вјежбање и избјегавање пушења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана