Упозорење љекара: Овакву воду никад не пијете, нарочито љети

Г.С.
Foto: Илустрација

Вода је кључна за одржавање здравља и нормалног функционисања тијела

Вода је кључна за одржавање здравља и нормалног функционисања тијела. Наш организам састоји се углавном од воде, а она је кључна за бројне виталне функције . Помаже у одржавању равнотеже тјелесних течности, регулише тјелесну температуру, подстиче пробаву и апсорпцију храњивих материја и елиминацију отпадних производа из тела. Вода је важна за хидратацију коже, зглобова и органа.

Недовољан унос воде може довести до дехидратације, која може да резултира бројним здравственим проблемима, укључујући умор, главобоље, констипацију, проблем са концентрацијом и лошу пробаву. Зато је важно редовно конзумирати довољно воде како бисмо одржали оптимално здравље и добробит.

Др. Саураб Сети, подијелио је важно упозорење о опасностима пластичних боца за воду.

Наглашава да пластичне боце садрже наночестице пластике које могу бити токсичне и повезане са разним здравственим проблемима, попут рака и неплодности.

Љети је ситуација још гора

Према његовим ријечима, недавна студија је открила да просјечна боца воде у САД-у садржи чак 240.000 ових штетних честица. На свом ТикТоку, доктор је подстакао људе да престану да користе пластичне боце за воду те умјесто тога користе вишекратне боце од нерђајућег челика.

Пијење из пластичних боца, посебно током врућих дана је посебно штетно јер топлина може да проузрокује додатно испуштање микропластике у воду.

Сетијев видео је постао виралан, са више од пола милиона прегледа. Осим тога, забринутост због микропластике у боцама за воду последњих година постаје све већа, будући да се сматра да се мали комадићи пластике могу да се нађу у производима као нуспродукт процеса производње.

Иако неке студије сугеришу да изложеност микропластици може да има негативне учинке попут оштећења станица, оксидацијског стреса и упалних реакција, учинци на људе још увијек нису потпуно истражени и темеље се углавном на лабораторијским студијама и истраживањима на животињама, без конкретних доказа за директни утицај на људско здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана