Шта урадити уколико вас уједе змија?

ГС
Шта урадити уколико вас уједе змија?

Који је то први корак који морате да урадите, уколико вас уједе змија?

Никако не смијете кренути у лов за змијом због ризика од додатног угриза.

Само ако је змија убијена, тада је пожељно донијети је у болницу ради тачне идентификације, што много утиче на терапијски поступак.

На мјесту угриза се обично виде две убодне ранице од змијских зуба, међусобно удаљене око 6 до 8 мм, премда је могуће да постоји и само једна раница или чак само огреботина. Налаз ранице не значи да је отров сигурно убризган у тијело.

Ако змија није отровница, рану треба обилно испрати водом, намазати антибиотском машћу и замотати завојем.

Треба провјерити када је особа посљедњи пут вакцинисана против тетануса, па ако је прошло више од 5 година, потребно је поновити вакцину.

Код сумње на змију отровницу угрижена особа мора строго да мирује, тј. треба избјегавати и најмањи покрет, а руку или ногу на којој је угризна рана треба имобилизовати.

Никако немојте да исисавате отров из ране!

Подвезивање изнад угризне ране такође није препоручљиво и не примјењује се јер може довести до компликација. Евентуалну компресију изводе посебно едуковани здравствени радници у ванредним случајевима.

Лед се не смије стављати на рану.

Неопходно је хитно превести угрижену особу у болницу.

Обично се жртве угриза змије хоспитализују, без обзира да ли је змија отровна или не.

Противотров за змијски угриз се даје искључиво у болничким условима интравенски, и то само када је строго индикован, будући да сам серум може изазвати озбиљне, па чак и по живот опасне реакције.

Како одбити змије од вашег дворишта

Стручњаци наводе како је сумпор прах потребно посути по дворишту (купује се у пољопривредним апотекама), али уколико покисне он губи своје дејство. Значи, уколико сумњате да се око ваше куће крећу змије, купите сумпор прах и поспите га око куће, преноси Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана