Како се рачуна трудноћа по седмицама?

ГС
Како се рачуна трудноћа по седмицама?

Одрадили сте тест и сазнали да сте у другом стању? Честитамо! Управо почиње једно од најузбудљивијих поглавља у Важем животу и животу Вашег партнера.

Уколико Вам је ово прва беба, сигурно желите да знате и како изгледа трудноћа по недјељама и чега све треба да се придржавате док сте у другом стању.

Рачунање трудноће

Уколико сте урадили тест пар дана након кашњења менструалног циклуса онда сте највјероватније у петој недјељи трудноће (под условом да су Вам циклуси на 28 или 30 дана). Вјеровали или не, трудноћа по недељама се рачуна од првог дана посљедњег менструалног циклуса, дакле, почетком другог стања се сматра и период пре него што дође до овулације и оплодње јајне ћелије.

На интернету постоје сајтови посвећени другом стању и свим промјенама које мама и беба доживљавају у тих магичних 40 недеља. Неки имају чак и калкулатор трудноће, који може, на основу послењег дана менструалног циклуса да израчуна термин порођаја, али и недељу трудноће.

На овим сајтовима се може наћи и како тачно изгледа трудноћа по недјељама, односно како се развија плод и које симптоме мајка може да очекује – од мучнине и главобоље, преко грчева, па све до престанка оних најгорих симптома из првог триместра или када могу да се очекују први покрети бебе.

Најважнији прегледи

Осим што свака трудница жели да зна како изгледа трудноћа по недељама и какве је све промјене чекају, треба да се информише и када су најважнији прегледи у трудноћи.

Први је свакако потврда материчне трудноће и срчане радње у седмој или осмој недјељи. Сљедећи преглед који никако не би требало пропустити је у мини експертски ултразвук и Дабл тест из крви који указују на постојање неких хромозомских аномалија. Пун експертски ултразвук се ради око двадесете недјеље, када се опет мјери анатомија бебе.

У трећем триместру су најважнији прегледи у којима се ради ЦТГ односно, мјере контракције.

Контрола стреса је кључна

Свака будућа мајка је макар од једне особе добила савјет да не смије да се нервира док је у другом стању. Међутим, ово је лакше рећи него урадити јер трудноћа сама по себи може донијети и велику радост, али и озбиљан стрес, поготово у првом триместру, када је брига за бебу највећа.

Управо у овом периоду је најважнија контрола стреса, која се, срећом, може научити. Имајте на уму да је од изузетне важности да ово што прије савладате јер превелики стрес итекако може да утиче на развој бебе и ток трудноће. Да би се у почетку трудноће постигла контрола стреса потребно је да будућа мајка прихвати неке ствари. Ту се прије свега мисли на одређена ограничења које друго стање са собом носи – схватите, нећете више бити у могућности да радите ствари које сте олако радили раније – Ваше тијело се мијења. Контрола стреса у трудноћи се, осим прихватања ограничења односи и на мала угађања себи. Знамо да вероватно бринете око тога како ће протећи следећи преглед, или због сваког новог симптома који сте осјетили, али дајте себи мало шансе да се опустите и заборавите на тренутак. Радите ствари које волите, изађите из куће и проведите вријеме са драгим људима. Прошетајте по омиљеном парку или се частите ручком у омиљеном ресторану.

Постоје и неке вјежбе за контролу стреса које Вам сигурно могу помоћи да се носите са својим осјећањима у току другог стања. Савјетујемо Вам да их пронађете и покушате да их примените како бисте помогли себи, али и својој беби.

За крај, потрудите се да што више уживате у другом стању, разговарајте са партнером о томе како се осјећате, пронађите доброг доктора коме вјерујете и створите круг људи који ће Вам бити примарна подршка у овом чудесном путовању званом трудноћа!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана