Kako se računa trudnoća po sedmicama?

GS
Kako se računa trudnoća po sedmicama?

Odradili ste test i saznali da ste u drugom stanju? Čestitamo! Upravo počinje jedno od najuzbudljivijih poglavlja u Važem životu i životu Vašeg partnera.

Ukoliko Vam je ovo prva beba, sigurno želite da znate i kako izgleda trudnoća po nedjeljama i čega sve treba da se pridržavate dok ste u drugom stanju.

Računanje trudnoće

Ukoliko ste uradili test par dana nakon kašnjenja menstrualnog ciklusa onda ste najvjerovatnije u petoj nedjelji trudnoće (pod uslovom da su Vam ciklusi na 28 ili 30 dana). Vjerovali ili ne, trudnoća po nedeljama se računa od prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa, dakle, početkom drugog stanja se smatra i period pre nego što dođe do ovulacije i oplodnje jajne ćelije.

Na internetu postoje sajtovi posvećeni drugom stanju i svim promjenama koje mama i beba doživljavaju u tih magičnih 40 nedelja. Neki imaju čak i kalkulator trudnoće, koji može, na osnovu poslenjeg dana menstrualnog ciklusa da izračuna termin porođaja, ali i nedelju trudnoće.

Na ovim sajtovima se može naći i kako tačno izgleda trudnoća po nedjeljama, odnosno kako se razvija plod i koje simptome majka može da očekuje – od mučnine i glavobolje, preko grčeva, pa sve do prestanka onih najgorih simptoma iz prvog trimestra ili kada mogu da se očekuju prvi pokreti bebe.

Najvažniji pregledi

Osim što svaka trudnica želi da zna kako izgleda trudnoća po nedeljama i kakve je sve promjene čekaju, treba da se informiše i kada su najvažniji pregledi u trudnoći.

Prvi je svakako potvrda materične trudnoće i srčane radnje u sedmoj ili osmoj nedjelji. Sljedeći pregled koji nikako ne bi trebalo propustiti je u mini ekspertski ultrazvuk i Dabl test iz krvi koji ukazuju na postojanje nekih hromozomskih anomalija. Pun ekspertski ultrazvuk se radi oko dvadesete nedjelje, kada se opet mjeri anatomija bebe.

U trećem trimestru su najvažniji pregledi u kojima se radi CTG odnosno, mjere kontrakcije.

Kontrola stresa je ključna

Svaka buduća majka je makar od jedne osobe dobila savjet da ne smije da se nervira dok je u drugom stanju. Međutim, ovo je lakše reći nego uraditi jer trudnoća sama po sebi može donijeti i veliku radost, ali i ozbiljan stres, pogotovo u prvom trimestru, kada je briga za bebu najveća.

Upravo u ovom periodu je najvažnija kontrola stresa, koja se, srećom, može naučiti. Imajte na umu da je od izuzetne važnosti da ovo što prije savladate jer preveliki stres itekako može da utiče na razvoj bebe i tok trudnoće. Da bi se u početku trudnoće postigla kontrola stresa potrebno je da buduća majka prihvati neke stvari. Tu se prije svega misli na određena ograničenja koje drugo stanje sa sobom nosi – shvatite, nećete više biti u mogućnosti da radite stvari koje ste olako radili ranije – Vaše tijelo se mijenja. Kontrola stresa u trudnoći se, osim prihvatanja ograničenja odnosi i na mala ugađanja sebi. Znamo da verovatno brinete oko toga kako će proteći sledeći pregled, ili zbog svakog novog simptoma koji ste osjetili, ali dajte sebi malo šanse da se opustite i zaboravite na trenutak. Radite stvari koje volite, izađite iz kuće i provedite vrijeme sa dragim ljudima. Prošetajte po omiljenom parku ili se častite ručkom u omiljenom restoranu.

Postoje i neke vježbe za kontrolu stresa koje Vam sigurno mogu pomoći da se nosite sa svojim osjećanjima u toku drugog stanja. Savjetujemo Vam da ih pronađete i pokušate da ih primenite kako biste pomogli sebi, ali i svojoj bebi.

Za kraj, potrudite se da što više uživate u drugom stanju, razgovarajte sa partnerom o tome kako se osjećate, pronađite dobrog doktora kome vjerujete i stvorite krug ljudi koji će Vam biti primarna podrška u ovom čudesnom putovanju zvanom trudnoća!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana