Upozorenje ljekara: Ovakvu vodu nikad ne pijete, naročito ljeti

G.S.
Foto: Ilustracija

Voda je ključna za održavanje zdravlja i normalnog funkcionisanja tijela

Voda je ključna za održavanje zdravlja i normalnog funkcionisanja tijela. Naš organizam sastoji se uglavnom od vode, a ona je ključna za brojne vitalne funkcije . Pomaže u održavanju ravnoteže tjelesnih tečnosti, reguliše tjelesnu temperaturu, podstiče probavu i apsorpciju hranjivih materija i eliminaciju otpadnih proizvoda iz tela. Voda je važna za hidrataciju kože, zglobova i organa.

Nedovoljan unos vode može dovesti do dehidratacije, koja može da rezultira brojnim zdravstvenim problemima, uključujući umor, glavobolje, konstipaciju, problem sa koncentracijom i lošu probavu. Zato je važno redovno konzumirati dovoljno vode kako bismo održali optimalno zdravlje i dobrobit.

Dr. Saurab Seti, podijelio je važno upozorenje o opasnostima plastičnih boca za vodu.

Naglašava da plastične boce sadrže nanočestice plastike koje mogu biti toksične i povezane sa raznim zdravstvenim problemima, poput raka i neplodnosti.

Ljeti je situacija još gora

Prema njegovim riječima, nedavna studija je otkrila da prosječna boca vode u SAD-u sadrži čak 240.000 ovih štetnih čestica. Na svom TikToku, doktor je podstakao ljude da prestanu da koriste plastične boce za vodu te umjesto toga koriste višekratne boce od nerđajućeg čelika.

Pijenje iz plastičnih boca, posebno tokom vrućih dana je posebno štetno jer toplina može da prouzrokuje dodatno ispuštanje mikroplastike u vodu.

Setijev video je postao viralan, sa više od pola miliona pregleda. Osim toga, zabrinutost zbog mikroplastike u bocama za vodu poslednjih godina postaje sve veća, budući da se smatra da se mali komadići plastike mogu da se nađu u proizvodima kao nusprodukt procesa proizvodnje.

Iako neke studije sugerišu da izloženost mikroplastici može da ima negativne učinke poput oštećenja stanica, oksidacijskog stresa i upalnih reakcija, učinci na ljude još uvijek nisu potpuno istraženi i temelje se uglavnom na laboratorijskim studijama i istraživanjima na životinjama, bez konkretnih dokaza za direktni uticaj na ljudsko zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana