Жалфија нуди низ благодети за наш организам: Помаже код менопаузе, дијабетеса, канцера...

ГС
Жалфија нуди низ благодети за наш организам: Помаже код менопаузе, дијабетеса, канцера...

Жалфија је позната љековита биљка, али можда нисте ни свјесни колико користи она доноси и када се конзумира и када је потребна за домаћинство.

Јака арома

Позната по јакој ароми и земљаном укусу, жалфија се обично користи у малим количинама због своје јачине. Упркос скромној употреби, може се похвалити богатом лепезом виталних хранљивих материја.

Поред своје кулинарске употребе, жалфија служи као природни чистач и средство против инсеката. Доступна свјежа, сушена или у облику уља, ова свестрана биљка нуди низ здравствених предности.

Богата је есенцијалним хранљивим материјама

Мљевена жалфија је богата есенцијалним витаминима и минералима, укључујући витамин К, гвожђе, витамин Б6, калцијум и манган. Поред тога, садржи трагове магнезијума, цинка, бакра и витамина А, Ц и Е, заједно са разним корисним једињењима као што су кофеинска киселина, хлорогенска киселина и розмаринска киселина.

Богата је антиоксидансима

Жалфија се може похвалити са више од 160 различитих полифенола, моћних антиоксиданата који помажу у јачању одбране организма од штетних слободних радикала.

Показана су потенцијална антиинфламаторна, антиканцерогена и неуропротективна својства повезана са једињењима жалфије.

Потенцијална подршка оралном здрављу

Антимикробна својства жалфије помажу у борби против бактерија повезаних са накупљањем плака, потенцијално смањујући ризик од каријеса и унапређујући орално здравље.

Ублажавање симптома менопаузе

Традиционално коришћена за ублажавање симптома менопаузе, вјерује се да жалфија посједује својства слична естрогену која могу ублажити симптоме као што су таласи врућине и прекомјерно знојење, иако је потребно више истраживања да би се потврдила њена ефикасност.

Регулација шећера у крви

Прелиминарна истраживања показују да жалфија може помоћи у регулисању нивоа шећера у крви, што може бити од користи особама са дијабетесом.

Студије на животињама сугеришу да може повећати осјетљивост на инсулин и смањити ниво глукозе у крви, иако су потребна даља истраживања.

Когнитивна подршка

Жалфија обећава у подржавању когнитивних функција и памћења, што се потенцијално може приписати његовом садржају антиоксиданата и способности да очува нивое ацетилхолина у мозгу.

Промовисање кардиоваскуларног здравља

Конзумација жалфије може допринијети здрављу кардиоваскуларног система смањењем нивоа лошег ЛДЛ холестерола и укупног холестерола, уз повећање нивоа доброг ХДЛ холестерола.

Потенцијална својства против рака

Док прелиминарне студије указују на потенцијал жалфије у инхибицији раста ћелија рака и изазивању ћелијске смрти, потребна су даља истраживања, посебно код људи, да би се потврдили ови налази.

Друге потенцијалне здравствене користи

Жалфија и њени деривати су повезани са ублажавањем дијареје, против старења коже и другим здравственим предностима, иако ове тврдње захтијевају даља истраживања.

Разноврсна употреба у кулинарству

Различити облици жалфије, свјеже, сушене или као екстракти, чине је разноврсним додатком кулинарским креацијама, додајући дубину укуса јелима у распону од супа и печења до сосова и омлета.

Укључивање жалфије у вашу исхрану може се постићи кроз различите кулинарске примјене, што је чини приступачним и укусним додатком здравом начину живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана