Žalfija nudi niz blagodeti za naš organizam: Pomaže kod menopauze, dijabetesa, kancera...

GS
Žalfija nudi niz blagodeti za naš organizam: Pomaže kod menopauze, dijabetesa, kancera...

Žalfija je poznata ljekovita biljka, ali možda niste ni svjesni koliko koristi ona donosi i kada se konzumira i kada je potrebna za domaćinstvo.

Jaka aroma

Poznata po jakoj aromi i zemljanom ukusu, žalfija se obično koristi u malim količinama zbog svoje jačine. Uprkos skromnoj upotrebi, može se pohvaliti bogatom lepezom vitalnih hranljivih materija.

Pored svoje kulinarske upotrebe, žalfija služi kao prirodni čistač i sredstvo protiv insekata. Dostupna svježa, sušena ili u obliku ulja, ova svestrana biljka nudi niz zdravstvenih prednosti.

Bogata je esencijalnim hranljivim materijama

Mljevena žalfija je bogata esencijalnim vitaminima i mineralima, uključujući vitamin K, gvožđe, vitamin B6, kalcijum i mangan. Pored toga, sadrži tragove magnezijuma, cinka, bakra i vitamina A, C i E, zajedno sa raznim korisnim jedinjenjima kao što su kofeinska kiselina, hlorogenska kiselina i rozmarinska kiselina.

Bogata je antioksidansima

Žalfija se može pohvaliti sa više od 160 različitih polifenola, moćnih antioksidanata koji pomažu u jačanju odbrane organizma od štetnih slobodnih radikala.

Pokazana su potencijalna antiinflamatorna, antikancerogena i neuroprotektivna svojstva povezana sa jedinjenjima žalfije.

Potencijalna podrška oralnom zdravlju

Antimikrobna svojstva žalfije pomažu u borbi protiv bakterija povezanih sa nakupljanjem plaka, potencijalno smanjujući rizik od karijesa i unapređujući oralno zdravlje.

Ublažavanje simptoma menopauze

Tradicionalno korišćena za ublažavanje simptoma menopauze, vjeruje se da žalfija posjeduje svojstva slična estrogenu koja mogu ublažiti simptome kao što su talasi vrućine i prekomjerno znojenje, iako je potrebno više istraživanja da bi se potvrdila njena efikasnost.

Regulacija šećera u krvi

Preliminarna istraživanja pokazuju da žalfija može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, što može biti od koristi osobama sa dijabetesom.

Studije na životinjama sugerišu da može povećati osjetljivost na insulin i smanjiti nivo glukoze u krvi, iako su potrebna dalja istraživanja.

Kognitivna podrška

Žalfija obećava u podržavanju kognitivnih funkcija i pamćenja, što se potencijalno može pripisati njegovom sadržaju antioksidanata i sposobnosti da očuva nivoe acetilholina u mozgu.

Promovisanje kardiovaskularnog zdravlja

Konzumacija žalfije može doprinijeti zdravlju kardiovaskularnog sistema smanjenjem nivoa lošeg LDL holesterola i ukupnog holesterola, uz povećanje nivoa dobrog HDL holesterola.

Potencijalna svojstva protiv raka

Dok preliminarne studije ukazuju na potencijal žalfije u inhibiciji rasta ćelija raka i izazivanju ćelijske smrti, potrebna su dalja istraživanja, posebno kod ljudi, da bi se potvrdili ovi nalazi.

Druge potencijalne zdravstvene koristi

Žalfija i njeni derivati su povezani sa ublažavanjem dijareje, protiv starenja kože i drugim zdravstvenim prednostima, iako ove tvrdnje zahtijevaju dalja istraživanja.

Raznovrsna upotreba u kulinarstvu

Različiti oblici žalfije, svježe, sušene ili kao ekstrakti, čine je raznovrsnim dodatkom kulinarskim kreacijama, dodajući dubinu ukusa jelima u rasponu od supa i pečenja do sosova i omleta.

Uključivanje žalfije u vašu ishranu može se postići kroz različite kulinarske primjene, što je čini pristupačnim i ukusnim dodatkom zdravom načinu života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana