Koliko je voća i povrća potrebno djeci

G.S.
Foto: Ilustracija

Mnogi nutricionisti navode da je je potrebno uzimati pet porcija voća i povrća na dan, mada je pitanje koliko se i sami držimo tog savjeta, a pogotovo koliko uspijevamo takav jelovnik nametnuti djeci.

Djeca jedu premalo voća i povrća, a uz to ga previše i ne vole.

Hranjive tvari

Svi bismo svaki dan trebali pojesti svježe voće i povrće, i kuhano i svježe. 

To nije toliko teško ispuniti, iako se na prvi pogled čini tako. Počnite odmah ujutro, tako što ćete djetetu za doručak dati svježe jagode i žitarice. Malo mrkve neka bude užina, a tikvice pripremite kao prilog za ručak. Smuti od banane pripremite za popodne, a zelenu salatu uz večeru, prenosi Avaz.

Brojne su mogućnosti da voće i povrće uključite u jelovnik. Izbor je veliki pa nije teško osmisliti kombinacije onoga što dijete voli jesti.

Kako biste iskoristili što više vitamina, voće i povrće koje koristite neka bude svježe. Ne zaboravite da se mnogi vitamini i hranjive tvari nalaze se neposredno ispod kore, pa ne gulite sve što se može jesti s korom.

Komadić paprike bit će ukusniji ako se umoči u fini sos od jogurta. To je i privlačnije i zanimljivije nego da ste papriku skuhali. Djeca će često radije pojesti sirovo povrće nego kad ga skuhate i radije će pojesti komadiće voća nego cijelu voćku. Često ne žele pojesti voćku jer ima košpicu ili im se ne dopada struktura povrća iako im je ono zapravo ukusno.

Tada je najbolje ponuditi voće ili povrće u nekoj drugoj formi. Napravite supu od tikve, graška, mrkve, karfiola, brokule, ili smoothie od voća.

Normalan razvoj

Zavisno od uzrasta, djeca bi svakog dana trebala u organizam unijeti određene količine povrća. Za mališane od dvije do tri godine neophodna je šolja (2,5 dl) isjeckanog svježeg povrća dnevno. Ali, ako se radi o zelenom lisnatom povrću, potrebne su dvije šolje. Djeci od četiri do osam godina potrebna je šolja i po povrća.

Djevojčice od devet do 13 godina trebale bi unijeti dvije šolje, a dječaci istog uzrasta dvije i po. Količina povrća razlikuje se i za djevojčice i dječake između 14 i 18 godina. 

Djevojčicama je za normalan razvoj i zdravlje organizma potrebno dvije i po šolje povrća, a dječacima tri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana