Šta uraditi ukoliko vas ujede zmija?

GS
Šta uraditi ukoliko vas ujede zmija?

Koji je to prvi korak koji morate da uradite, ukoliko vas ujede zmija?

Nikako ne smijete krenuti u lov za zmijom zbog rizika od dodatnog ugriza.

Samo ako je zmija ubijena, tada je poželjno donijeti je u bolnicu radi tačne identifikacije, što mnogo utiče na terapijski postupak.

Na mjestu ugriza se obično vide dve ubodne ranice od zmijskih zuba, međusobno udaljene oko 6 do 8 mm, premda je moguće da postoji i samo jedna ranica ili čak samo ogrebotina. Nalaz ranice ne znači da je otrov sigurno ubrizgan u tijelo.

Ako zmija nije otrovnica, ranu treba obilno isprati vodom, namazati antibiotskom mašću i zamotati zavojem.

Treba provjeriti kada je osoba posljednji put vakcinisana protiv tetanusa, pa ako je prošlo više od 5 godina, potrebno je ponoviti vakcinu.

Kod sumnje na zmiju otrovnicu ugrižena osoba mora strogo da miruje, tj. treba izbjegavati i najmanji pokret, a ruku ili nogu na kojoj je ugrizna rana treba imobilizovati.

Nikako nemojte da isisavate otrov iz rane!

Podvezivanje iznad ugrizne rane takođe nije preporučljivo i ne primjenjuje se jer može dovesti do komplikacija. Eventualnu kompresiju izvode posebno edukovani zdravstveni radnici u vanrednim slučajevima.

Led se ne smije stavljati na ranu.

Neophodno je hitno prevesti ugriženu osobu u bolnicu.

Obično se žrtve ugriza zmije hospitalizuju, bez obzira da li je zmija otrovna ili ne.

Protivotrov za zmijski ugriz se daje isključivo u bolničkim uslovima intravenski, i to samo kada je strogo indikovan, budući da sam serum može izazvati ozbiljne, pa čak i po život opasne reakcije.

Kako odbiti zmije od vašeg dvorišta

Stručnjaci navode kako je sumpor prah potrebno posuti po dvorištu (kupuje se u poljoprivrednim apotekama), ali ukoliko pokisne on gubi svoje dejstvo. Znači, ukoliko sumnjate da se oko vaše kuće kreću zmije, kupite sumpor prah i pospite ga oko kuće, prenosi Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana