Signali koji upozoravaju da imate problema sa štitnom žlijezdom

GS
Foto: Lilly

Štitna žlijezda je odgovorna za proizvodnju hormona koji regulišu vitalne tjelesne funkcije, a ukoliko ne funkcioniše pravilno, može dovesti do disbalansa hormona, što dalje uzrokuje stanja kao što su umor, bolovi i loše raspoloženje.

Hipertireoza se odnosi na stanje u kojem štitna žlijezda proizvodi previše hormona, dok je hipotireoza stanje kada se ne proizvodi dovoljno hormona. Ova stanja češća su nego što mislite, a veća je vjerovatnost da će ih imati žene nego muškarci. Ljekari su otkrili na koje simptome trebamo pripaziti.

Tako su prvobitno naveli da su umor i bolovi u mišićima uobičajeni znakovi da možda imate bolest štitne žlijezde, kao i osjećaj osjetljivosti na niskim i visokim temperaturama. Poznato je da slab rad štitne žlijezde uzrokuje depresiju kod mnogih oboljelih.

Dalje, prema NHS-u, starije osobe koje imaju slabiji rad štitne žlijezde mogu imati povećani rizik od gubitka pamćenja, dok se kod djece može dogoditi sporiji razvoj koji vodi do puberteta. Pretjerano aktivna štitna žlijezda takođe se može manifestovati oticanjem na vratu zbog toga što je porasla. Ova oteklina je obično bezbolna, ali može izazvati kašalj i poteškoće u govoru.

"Bolesti štitne žlijezde mogu pogoditi bilo koga, ali prema "National Helath Serviecy", češća je kod žena nego kod muškaraca i obično se javlja u dobi između 20 i 40 godina. Genetika takođe igra veliku ulogu, a istraživanje "Verywella" sugeriše da približno 64 posto koncentracije hormona koji stimulišu štitnu žlijezdu su genetski uslovljene. To bi značilo da ako imate člana uže porodice s ovim poremećajem, izloženi ste povećanom riziku", navode.

Međutim, ako vaša porodica takođe ima istoriju bolesti poput anemije ili lupusa, možda ste izloženi većem riziku od bolesti štitne žlijezde. Ako patite od autoimunog poremećaja kao što je dijabetes tipa 1, vjerovatno ćete razviti dodatnu autoimunu poremećaj poput ove.

Takođe, ako ste pušač, prestanak pušenja može smanjiti rizik od bolesti štitne žlijezde jer dim sadrži toksine koji mijenjaju funkcionisanje vaše štitne žlijezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana