Kardiolog otkriva: Ovu hranu jedite dva puta nedeljno i pritisak će vam biti „na normali“

G.S.
Foto: Ilustracija

Ako imate problema sa hipertenzijom, ljekari savetuju da unesete izmene u ishranu, a za početak da smanjite količinu bijelog hljeba, testenine i pirinča.

Visok krvni pritisak je jedna od najčešćih bolesti na svetu. Hipertenzija dodatno opterećuje organe i može da dovede do srčanog, moždanog udara.

Jedan od načina da ovo opasno stanje držite pod kontrolom je ishrana. Poznato je da masna, kalorična hrana podiže pritisak, a jedan od glavnih uzroka hipertenzije je visok unos soli. Ljekari i nutricionisti ističu da zdrava, dobro izbalansirana ishrana i te kako može da pomogne da se normalizuje visok pritisak.

A kako postoje namirnice koje ga podižu, tako postoje i one koje pomažu da se pritisak reguliše. Britanski kardiolog, dr Dvejn Brajan savetovao je svima koji muče muku sa hipertenzijom da jedu masnu ribu i povrće dva puta nedeljno.

Njegova preporuka za hipertoničare je da pređu na jelovnik bogat voćem, orasima, povrćem, masnom ribom. Takođe, savjetovao je i da se smanji unos testenine od belog brašna, „običnog“ pirinča, kao i belog hleba.

Nutrijent koji je veoma bitan kod problema sa hipertenzijom je kalijum. Istraživanja pokazuju da povećana količina ovog minerala u ishrani može da smanji rizik od visokog krvnog pritiska, ali i popravi stanje kod obolelih od hipertenzije, prenosi B92.

Kalijum pomaže da se ukloni višak soli iz tela, a samim tim i reguliše pritisak. Nalazi se u paradajzu, lososu, slatkom krompiru, belom pasulju i bananama.

Ove namirnice takođe treba da budu uključene u vašu ishranu ako patite od hipertenzije.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana