Ishrana koja bi mogla da smanji broj bolesti

GS
Foto: GettyImages

Ishrana bogata ribom poput sardina ili drugih malih vrsta riba umjesto crvenog mesa mogla bi da spriječi oko 750.000 prijevremenih smrti do 2050, pošto bi se smanjio broj pacijenata od moždanog udara ili raka debelog crijeva.

U studiji objavljenoj u stručnom časopisu „Global helt” navodi se da su male ribe poput sardina, haringa ili inćuna bogate polinezasićenim masnim kisjelinama koje umjerenom konzumacijom pomažu u smanjenju rizika od srčanih problema i drugih bolesti, pogotovo kad je riječ o manje razvijenim zemljama, pošto su te ribe daleko jeftinije od crvenog mesa ili krupnih riba, prenosi Tanjug.

Uprkos tome, količina malih riba može zamijeniti svega osam odsto crvenog mesa koje se jede u svijetu, pri čemu svega četvrtina ulovljene ribe se koristi za ljudsku ishranu, dok se ostatak koristi za tovljenje velikih riba poput lososa ili pastrmke, koje se prodaju kupcima sa većim primanjima, prenosi „El pais”.

Vanredni profesor na Univerzitetu Rovira i Virgili, Hesus Francisko Garsija-Gavilan tvrdi da bi uvođenje prehrambene politike koja favorizuje konzumaciju ribe poboljšalo zdravlje populacije, prenosi RTCG.

Polinezasićene masti važne su za očuvanje kognitivnih funkcija i mozga, krvnih sudova i srca, mogu da pomognu u očuvanju vida, zdrave kože, ali i u regulaciji nivoa hormona, a osim u ribi, nalaze se i u maslinovom ulju, avokadu, orasima…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana