Не трошите новац на суплементе: Намирнице које помажу вашем организму у производњи колагена

ГС
Не трошите новац на суплементе: Намирнице које помажу вашем организму у производњи колагена

Колаген је протеин који кожи даје гипкост те на тај начин има велику улогу у младоликости ваше коже. У посљедње вријеме много се потенцира додатно узимање колагена кроз суплементе, али постоје многе свакодневне намирнице које могу помоћи у производњи овог важног протеина за људско тијело.

 Како наводи нутриционистица Криста Гоналвес, исхрана игра изненађујуће велику улогу у изгледу наше коже, а све се своди на то колико те намирнице помажу у производњи колагена.

Како старимо, производимо мање колагена и због тога се на нашој кожи појављују боре. Конзумирањем хране богате колагеном и хране која потиче производњу колагена може имати користи за вашу кожу и цјелокупно здравље.

Темељац од костију

Како наводе стручњаци, храна попут темељца од костију садржи биорасположиви облик колагена, којег ваше тијело може одмах искористити.

Произведен је кухањем животињских костију у води, а вјерује се да овај процес извлачи колаген. Када ово радите код куће, зачините супу додатним зачинима за бољи окус. Темељац од костију садржи калциј, магнезиј, фосфор, колаген, глукозамин, кондроитин, аминокиселине и многе друге храњиве твари.

Пилетина

Постоји разлог зашто се многи додаци колагену добивају из пилетине. Она садржи велике количине везивног ткива, која чине пилетину богатим извором прехрамбеног колагена. Неколико студија користило је пилећи врат и хрскавицу као извор колагена за лијечење артритиса.

Риба

Као и друге животиње, рибе имају кости и лигаменте изграђене од колагена. Неки људи тврде да је морски колаген један од оних који се најлакше апсорбирају.Но, док туна или лосос свакако могу повећати ваш унос колагена, будите свјесни да месо садржи мање колагена од других дијелова рибе.

Бјеланци

Иако јаја не садрже везивно ткиво као многи други животињски производи, бјеланци имају велике количине пролина, једне од аминокиселина потребних за производњу колагена.

Цитрусно воће

Витамин Ц игра главну улогу у производњи про-колагена, тјелесног претходника колагена. Стога је унос довољне количине витамина Ц кључан. Агруми попут наранџе, грејпа, лимуна и лимете пуни су ове храњиве твари.

Бобичасто воће

Иако цитруси имају тенденцију да добију сву славу због свог садржаја витамина Ц, бобичасто воће је такођер изврстан извор овог витамина. Јагоде заправо имају више витамина Ц него наранџе. Малине, боровнице и купине такођер нуде одличну дозу витамина Ц.

Лиснато поврће

Лиснато поврће је кључни фактор у здравој исхрани. Како се показало, могу понудити и естетске предности. Наиме, шпинат, кељ, блитва и друга зелена салата своју боју добивају захваљујући клорофилу, познатом по својим антиоксидативним својствима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана