Ових неколико здравих намирница могу смањити ризик од срчаног удара

ГС
Ових неколико здравих намирница могу смањити ризик од срчаног удара

Грицкање се обично повезује с нездравим намирницама попут чипса, кокица, кекса и сличне хране. Међутим, постоје и намирнице које можете јести као замјену нездравим грицкалицама.

У прехрану требало би увести што више здравих намирница које ће задовољити жељу за грицкањем те истовремено позитивно утјецати на здравље.

Ових неколико намирница можете грицкати јер тако чините корист цјелокупном здрављу тијела.

Тамна чоколада

Тамна чоколада је прва на листи здравих намирница коју можете грцкати, а препоручује се да одаберете тамну чоколаду с најмање 70 посто какаа. Тамна чоколада садржи флавоноиде који могу побољшати здравље вашег срца, али припазите на калорије и разину шећера у чоколади.

Орашасти плодови

Орашасти плодови, попут бадема, ораха, пистација и друге врсте орашастих плодова, садрже масти погодне за здравље. Осим масти, орашасти плодови садрже влакна и антиоксидансе који помажу у снижавању разине лошег ЛДЛ холестерола те тиме утјечу на смањени ризик од развоја срчаних болести.

Сјеменке

Сјеменке су још једна од намирница које многи воле, али не једу толико често. У прехрану треба укључити намирнице попут цхиа сјеменки, сјеменки лана и сјеменки бундеве које садрже омега-3 масне киселине и влакна, а које позитивно утјечу на правилан рад срца.

Бобичасто воће

Бобичасто воће не утјече позитивно само на срце већ и на цјелокупно здравље. Намирнице попут боровница, јагода, малина, купина и других врста бобичастог воћа богате су антиоксидансима и влакнима. Ови спојеви помажу спријечити појаву упала, а самим тиме и развој различитих болести.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана